欢迎您,[登陆][注册] (您的IP:52.204.98.217)

初中英语中考专区
全部(251) 课件 教案 试卷 学案 素材 视频 电子教材
不限 普通资料 精品资料 特供资料 成套资料
  • ID:4-5935677 湖南省长沙市2019年中考英语阅读理解热点专题集训(10个含答案解析)

    初中英语/中考专区/二轮专题/题型专区/阅读理解

    热点专题集训 热点1 中国百校之父——田家炳 Tin Ka Ping is a great industrialist and philanthropist (慈善家) who was born in 1919 in Dabu County, Guangdong. He 1 on July 10, 2018. Tin was born into a family that had a great respect (尊重) for Confucian 2 which have continued to guide him throughout his life. His father died when he was only 15 and he had to stop his studies to take charge of his father's business and 3 his family. In 1935, he headed to Vietnam and set up a porcelain clay 4 . Escaping from Japanese occupation (占领), he started his business in rubber industry in Indonesia in 1939. To provide his children 5 education in a traditional Chinese environment, in 1958 Tin 6 to give up his highly successful business and move to Hong Kong with his family. This was a brave decision 7 Hong Kong was far from being a developed place at that time. During his business career he has faced many problems and solved them all 8 . The Tin Ka Ping Foundation, founded in 1982, tries to support the 9 and other fields. Over 20 Hong Kong schools, 80 universities in China, more than 170 secondary and vocation (职业) schools, 48 primary schools and kindergartens, 1450 rural libraries and countless other education facilities in China have been beneficiaries of his philanthropy. Hong Kong Chief Executive Carrie Lam Cheng Yuetngor expressed her 10 sorrow at Tin's death. She also praised his contribution to the promotion of education, culture, medicine and social welfare in Hong Kong and the mainland. 1. A. gave away B. passed away C. ran away 2. A. values B. career C. education 3. A. save B. leave C. support 4. A. distance B. people C. business 5. A. with B. for C. to 6. A. refused B. allowed C. decided 7. A. although B. because C. until 8. A. differently B. exactly C. successfully 9. A. education B. industry C. history 10. A. small B. large C. deep 热点2 “工地学霸”崔庆涛 Cui Qingtao is a high school student of 17 years old in Yunnan province. He was mixing mortar (灰浆) at a building site with his 1 when he received his acceptance letter from Peking University, which is widely 2 as the top university in China. In this college entrance examination, the 3 adult from a low-income family scored 669 points and applied(申请) to Peking University, where he was accepted as a 4 in the School of Journalism and Communication. Cui’s home is in a small village. He is the oldest son, with a younger brother in high school and a sister in the fourth grade. To help his family 5 more money, he spent his vacations with his brother doing part-time jobs. And he 6 at 3 o’clock in the morning to work in the greenhouses. On Sunday, Cui’s family was doing building work at the site of a new home when they were told to take the 7 . Cui and his family were excited as they 8 received the long-expected acceptance letter. When his mother 9 the acceptance letter to his father, who cannot read, a big smile appeared on his father’s face. In an interview, Cui Qingtao said he worked about 11 to 12 hours a day at the building site in order to help his parents. When asked about his plan for the future,he said,“Now I'm leaving my home village for college, but I’ll 10 and someday change the poor condition of the village.” His words got much praise on the Internet. 1. A. parents B. friends C. classmates 2. A. reported B. regarded C. received 3. A. tall B. short C. young 4. A. student B. worker C. waiter 5. A. do B. meet C. earn 6. A. set up B. got up C. put up 7. A. letter B. name C. grade 8. A. finally B. hardly C. usually 9. A. bought B. sent C. read 10. A. return B. study C. work 热点3 《千里江山图》 The 18-year-old artist Wang Ximeng from the Song Dynasty painted A Panorama of Rivers and Mountains(《千里江山图》), one of the most important pieces in China's fine art 1 . Centuries later, an 18-year-old singer Yiyang Qianxi, one of the 2 of the Chinese boy band TF Boys, pays tribute (致敬) to him in a song. The lyrics (歌词) of the song, Magnificent Landscape in Painting (《丹青千里》) , are 3 by Taiwan songwriter Vincent Fang and the music is composed (为……谱曲) by Beijing-based songwriter Zhang Yadong. The music video of the song was released (发布) online on July 25, and 4 was viewed more than 10 million times within three hours. Meanwhile, the release of the 5 also marks the start of a songwriting competition, which is held by the Palace Museum, Tencent NEXT IDEA and QQ Music. The contest, Ancient Painting Can Sing, is open to songwriters aged between 17 and 35. They have to 6 songs based on ten 7 paintings at the Palace Museum. And the winners will have the chance to perform the songs along with pop singers, including Huo Zun, Hu Yanbin and Yuan Yawei, at a 8 that will be held at the Palace Museum this October. “This competition aims at encouraging originality (原创性) and creativity among young Chinese musi-cians. Most 9 , we want to draw the young audience to traditional Chinese art forms. The ten paintings 10 China’s fine art history, and the blurring (模糊) line between music and the other arts has become a part of popular culture.”According to Dennis Hau, group vice-president (副总裁) of Tencent Music Entertainment Group, Shan Jixiang, the director of the Palace Museum, said, “The crossover (融合) between traditional Chinese art and music, is what appeals to the young audience.” 1. A. stage B. page C. history 2. A. numbers B. classmates C. members 3. A. written B. painted C. recorded 4. A. him B. her C. it 5. A. food B. song C. menu 6. A. write B. listen C. sing 7. A. popular B. ancient C. cheap 8. A. meeting B. festival C. concert 9. A. probably B. excitedly C. importantly 10. A. take up B. stand for C. work out 热点4 “飞花令”小才女贺莉然 If you were asked to recite lines of poetry that have the Chinese character “hua”—which means “flower”. How many lines could you recite? He Liran, 13, had to take on this challenge on a TV show aired (广播) by Shandong TV. He Liran, a student from the Harbin No. 163 Middle School in Heilongjiang, competed with over 100 other students. The competitors took turns reciting lines of poetry that used the word “hua”, with He Liran replying to each one. At the end, He Liran won, reciting more than 60 out of the 127 lines that were recited in the competition. Her lifelong love of reading helped her win. Her father started reading to her when she was just 4 years old. She has been a bookworm ever since. She is especially interested in ancient poetry. “The beautiful lines refresh my thinking and inspire (启发) me a lot. For example, I love Su Shi’s works. His optimism (乐观) influences me a lot,” she said. Though busy with schoolwork, she spares time to study at least one poem each day. She thinks ancient poetry is still important, even in modern times. The poems can be part of our daily lives. (素材源自21世纪英文报) 1. How many students took part in the competition? A. 13. B. 60. C. More than 100. 2. She could win the competition because of ________. A. her school B. her lifelong love of reading C. her schoolwork 3. The underlined word “spares” means ________in Chinese. A. 准备 B. 浪费 C. 抽出 4. Which of the following is TRUE according to the passage? A. He Liran is a 12-year-old girl. B. He Liran studies at the Harbin No. 163 Middle School. C. He Liran is interested in modern poetry. 5. What can be the best title for the passage? A. Shandong TV hold a competition B. He Liran, a girl who keeps poems alive C. Reading poems is very interesting 热点5 清华大学为新生 精心设计的3D录取通知书 After college entrance examination, what the students most expect is the acceptance letters (录取通知书). Recently, Tsinghua University has received much attention since the “3D acceptance letter” was shown on the official platform. The latest acceptance letters are made by teachers and students of Tsinghua University and will be sent to students soon. In this year, the most special feature of Tsinghua’s acceptance letter is a 3D “two school gates ”. The two school gates are made of more than 30 pieces of paper parts and hundreds of splicing structures (拼插结构). In fact, it is a wonderful work of art. When the acceptance letter is opened, 3D's “two school gates” will appear on paper. With the letter comes a message of hopes which says: “When you go through the two school gates in August, a new world will spread slowly in front of you, and a new life will wait for you to explore and create.” The “two school gates” of Tsinghua University is a landmark building of Tsinghua University. They were built in 1909 and saw the past more than 100 years of Tsinghua University. Tsinghua said that the 3D “two school gates” on the acceptance letter not only holds weight of history, but also means a new time of youth and future. 1. Who made the 3D acceptance letters? A. Students and teacher of Tsinghua University. B. The headmaster of Tsinghua University. C. Workers of Tsinghua University. 2. What does the underlined word “feature” mean in Chinese? A. 能力 B. 特色 C. 装饰 3. What comes together with the letter when you open it? A. A gift from the university. B. Some words from teachers. C. A message of hopes. 4. When were the “two school gates” of Tsinghua University built? A. In 1809. B. In 1919. C. In 1909. 5. The passage is mainly about ________. A. the 3D acceptance letters of Tsinghua University B. the history of Tsinghua University C. the “two school gates” of Tsinghua University 热点6 《开学第一课》——第四节课 未来 Almost every student knows the TV program —The First Lesson. The program is done by the Central Radio and TV Station and ministry of education jointly (联合地). This year, it is broadcast at eight o'clock on 1st September, 2018 at CCTV 1. Sa Beining and He Jiong are the hosts of the program. The First Lesson is divided into four main parts. They are “Dream”, “Hard Work”, “Exploration” and “Future”. In fact, the fourth part —“Future” was very special because it showed the students a surprising experiment. It was about hatching chickens without shells(壳). How incredible it was! The students hardly believed their eyes. A popular young star, Wang Yuan did the experiment himself with the help of Rui Lei. He had never taken part in the experiment from China Agricultural University. Although Wang Yuan didn't do the experiment smoothly, he overcame the difficulty and succeeded in the end. The part is designed to encourage students to explore (探索) the future in the spirit of science, practice and creativity. Then, Xue Qikun who is a very famous scientist told his story. Through his story, he wanted students to know that they should study hard and never give up when facing difficulties. They should make great contributions to the country and society. The part ended up with Junior China Says, a sweet song from Zhang Jie. The part “Future” inspires the students to move forward and create new miracles (奇迹). 1. How many parts are there in the program The First Lesson? A. One part. B. Two parts. C. Four parts. 2. The underlined word “incredible” means ________ in Paragraph 2. A. 与众不同的  B. 容易的  C. 难以置信的 3. The fourth part “Future” is designed in order to________. A. introduce the star—Wang Yuan B. improve the spirit of exploration C. listen to the song from Zhang Jie 4. What does Xue Qikun do according to the passage? A. A star. B. A singer. C. A scientist. 5. The passage mainly talks about ________. A. a famous TV program B. two well-known hosts C. hatching chickens without shells 热点7 中国首部AI教材 China has recently published its first artificial intelligence (人工智能) (AI) textbook for high school students, following a plan by central government last year to include AI courses in primary and junior high school. The textbook, named Fundamentals of Artificial Intelligence, was written by famous experts from well-known schools across the country. “The textbook not only pays attention to basics (基本原理) of AI, but also on practical use of AI in daily life,” said Chen Yukun, a professor at East China Normal University, who is one of the writers of the book. At present, about 40 high schools across the country have decided to teach the textbook. The AI is being used more and more widely in daily life nowadays. But there aren’t enough talents for the area. Only university students study the technology. The book is a breakthrough as it takes AI technology out of the ‘ivory tower’ and makes it part of high school learning,” said Lin Dahua, a professor at the Chinese University of Hong Kong. As early as 2016, the government had estimated (估计) that more than 5 million AI professionals may be needed in the coming years. “Many industries in the future will benefit (受益) from AI technology, so the aim of the related courses should be to let students learn the basic ideas and methods of AI,” Lin said. China has made rapid progress in technological research and development in recent years. 1. The textbook, named Fundamentals of Artificial Intelligence is for________. A. famous experts B. high school students C. junior high school students 2. The meaning of the underlined word “practical” is ________. A. 实际的 B. 有效的 C. 充分的 3. How many high schools have decided to teach the text-book at present? A. About 40. B. About 50. C. About 60. 4. The “ivory tower” refers to________. A. a library B. a hospital C. a university 5. What’s the article mainly about? A. The first artificial intelligence textbook for high school students. B. The importance of learning artificial intelligence. C. How artificial intelligence will be applied in many areas. 热点8 第二届国际孔子文化节 Chinese-American community groups are preparing to hold their second International Confucius Cultural Festival on Sept. 8 in Flushing Queens, New York City. The festival is held once a year. “The event is not only to honor the world-famous Chinese philosopher, but also a chance to celebrate Chinese culture together with other local communities.”said Wang Lizhi, president of America East Shandong Association (AESA), representing (代表) groups immigrants (移民) from eastern China's Shandong Province, in Flushing, one of New York City's fastest-growing Chinatowns. Co-sponsored(共同赞助) by AESA, America East Shandong Chamber of Commerce and Confucius Education Foundation Inc, the character of the festival is to recite the Di Zi Gui. It is a book written based on Confucius' teachings. In this book, Confucius told people how to be a good person and get well on with others. This book is translated as “Standards for being a Good Pupil and Child.” During the festival, people can also enjoy Chinese traditional dances, Shandong folk music and photo shows. The groups hosted the first International Confucius Cultural Festival in Flushing on Sept. 28 last year to celebrate the 2,568th anniversary (周年) of the birth of Confucius (551 BC-479 BC). Confucius was a great educator and philosopher, and set up Confucianism. He was the first one who set up private schools and received students from every walk of life without considering their social status (地位). 1. Where will the second International Confucius Cultural Festival be held in America? ________________________________________________________________________ 2. Where did Wang Lizhi come from? ________________________________________________________________________ 3. When will the second International Confucius Cultural Festival be held? ________________________________________________________________________ 4. Who was Confucius? ________________________________________________________________________ 5. Do you think it is necessary for us to develop the traditional culture? Why or why not? ________________________________________________________________________ 热点9 国内自主研发的首 架窄体客机完成首次长途飞行 The No. 102 C919 plane, China’s first home-made narrow-body passenger jet (国产窄体客机), took off at Pudong Airport on July 12, 2018. After its first long-distance flight from Shanghai, the plane landed at Dongying Shengli Airport. It means that the C919 will start a period of lots of test flights at different testing bases at the same time. China’s C919 large passenger plane project has entered into a new stage with intensive flight tests in many bases around the country. Commercial Aircraft Corp of China (COMAC), its producer, said the C919 aircraft will enter a new stage of lots of test flights, research and development. The aircraft model will face the challenges of taking some highly risky test flights including those under bad weather conditions. The No. 102 prototype (样机) test aircraft of the C919 took off at 2:57 pm from Shanghai Pudong International Airport. It flew for one hour and 46 minutes, before it landed at Shengli Airport in Dongying. And the aircraft will transfer (转移) to the testing base in Dongying to take different kinds of tests from now on, according to COMAC. The No. 102 prototype test aircraft mainly does ground tests and flight tests covering areas such as the examination of the power system, fuel system, power supply system and environmental control system. According to its plan, COMAC will put in six test aircrafts to take test flights, including those during icy, high temperature and cold conditions. In addition, another two aircrafts will only do ground tests. 1. Where did the 102 prototype test aircraft of the C919 take off? ________________________________________________________________________ 2. Did the No. 102 C919 plane land at Shanghai Pudong Airport after its first long-distance flight? ________________________________________________________________________ 3. What will the C919 start a period of at different testing bases at the same time? ________________________________________________________________________ 4. How long did the 102 prototype fly before it landed at Shengli Airport? ________________________________________________________________________ 5. Where can you probably find this passage? ________________________________________________________________________ 热点10 《我不是药神》 Ning Hao and Xu Zheng have come together again to produce a new film—Dying to Survive (《我不是药神》)—as they return to the summer movie season after 12 years. This time, director Wen Muye joined the team after Ning Hao recognized his talent for showing true themes. It was Ning Hao who handed Wen Muye the play and asked Xu Zheng to act as the leading role. The film is about Cheng Yong, played by Xu Zheng, a medical salesman who becomes a hero by helping people get cheaper cancer medicine. The 117-minute-film combines both laughter and tears together, showing the humanity (人性) of one man up against the reality of society. “It's touching because it pays attention to the better side of people, and you can see how society changes, thanks to just one small act of kindness.” said Xu Zheng at the film's premiere (首映) at Tsinghua University in Beijing on July 2, 2018. The movie is based on a true story—Lu Yong, who got cancer in 2002, helped more than 1,000 patients get cheaper, unapproved (未经批准的) medicine from India. Lu was invited to the movie’s premiere and, after he watched the whole film, Lu said it showed what happened when people couldn't afford the high price of imported (进口的) medicine. He agreed with the message at the end of the movie that the situation was improving thanks to the recent efforts of government. 1. Is Cheng Yong a businessman according to the passage? ________________________________________________________________________ 2. When is this movie’s premiere? ________________________________________________________________________ 3. What is the film Dying to Survive based on? ________________________________________________________________________ 4. Why can’t people afford the imported medicine? ________________________________________________________________________ 5. What does the passage mainly tell us? ________________________________________________________________________ 参考答案及解析 热点1 【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了著名实业家和慈善家田家炳的生平经历。 1. B 【解析】考查动词短语辨析。根据最后一段第一句“...sorrow at Tin's death.”可知此处指他去世了。故选B。 2. A 【解析】考查名词词义辨析。根据后半句“which have continued to guide him throughout his life.”可知此处指他出生在一个非常尊重儒家价值观的家庭。故选A。 3. C 【解析】考查动词词义辨析。根据前半句“His father died when he was only 15”可知此处指他不得不接管父亲的事业,支撑他的家庭。故选C。 4. C 【解析】考查名词词义辨析。根据后句中的“...he started his business...”可知此处指他创办了瓷土事业。故选C。 5. A 【解析】考查介词词义辨析。根据后半句“in a traditional Chinese environment”可知此处指给孩子提供一个传统的教育环境,provide sb. with sth.给某人提供某物。故选A。 6. C 【解析】考查动词词义辨析。根据下文“This was a brave decision...”可知此处指他决定搬到香港。 故选C。 7. B 【解析】考查从属连词词义辨析。根据句意可知后半句是前半句的原因,应用because引导原因状语从句。故选B。 8. C 【解析】考查副词词义辨析。根据“he has faced many problems and solved them all”可知此处指他成功地解决了所有问题。故选C。 9. A 【解析】考查名词词义辨析。根据下文“Over 20 Hong Kong schools, 80 universities...”可知此处介绍的是他对教育事业的支持。故选A。 10. C 【解析】考查形容词词义辨析。根据语境和常识可知此处指她对他的去世表示深切的哀痛。故选C。 热点2 【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了“工地学霸”崔庆涛。在今年的高考中高分考取北大,当他收到通知书时,他正在一处建筑工地干活来赚钱补贴家里。 1. A 【解析】考查名词词义辨析。根据句意,结合上下文可知,崔帮助父母一起在工地干活,故选A。 2. B 【解析】考查动词词义辨析。结合常识可知,北大被认为是中国的顶级大学,故选B。 3. C 【解析】考查形容词词义辨析。根据句意可知应是一个从低收入家庭来的年轻人考了669分。故选C。 4. A 【解析】考查名词词义辨析。根据前面的“scored 669 points and applied(申请) to Peking University”可知是他被当做学生接受了,故选A。 5. C 【解析】考查动词词义辨析。 根据后面的“he spent his vacations with his brother. And he __6__ at 3 o’clock in the morning to work in the greenhouses.”可知他应该是帮助家里赚更多的钱,earn money赚钱。故选C。 6. B 【解析】考查动词短语辨析。根据后面的“at 3 o’clock in the morning to work in the greenhouses”可知此处表达早上三点起床。故选B。 7. A 【解析】考查名词词义辨析。根据后面的“ received the long?expected acceptance letter”可知此处是指收到了信。故选A。 8. A 【解析】考查副词词义辨析。根据句意,结合本句中的“long?expected”可知,他们长时间盼望的通知书终于来了。故选A。 9. C 【解析】考查动词词义辨析。根据后面的“...who cannot read, a big smile appeared on his father's face.”可知,他的父亲不识字,所以他的母亲给他父亲读通知书。故选C。 10. A 【解析】考查动词词义辨析。结合句意,根据本句中“change the poor conditions”可知,崔会回来改变这个贫困的村子的艰苦条件。故选A。 热点3 【主旨大意】本文是一篇说明文。以易烊千玺“唱出”《千里江山图》拉开了“古画会唱歌”比赛的序幕,该比赛要求参赛者根据故宫典藏的十幅古画来进行创作。旨在鼓励青年创意者以音乐创作的形式传递中国古画的文化内涵,传承传统文化。 1. C 【解析】考查名词词义辨析。根据句意可知此处是指“中国美术史”。故选C。 2. C 【解析】考查名词词义辨析。根据空后“Chinese boyband TF Boys”可知此处是指“成员”。故选C。 3. A 【解析】考查动词词义辨析。由上下文语境可知此处表示“《丹青千里》是由方文山作词,张亚东作曲”。故选A。 4. C 【解析】考查代词词义辨析。根据句意可知《丹青千里》的MV一经发布,三小时内点击量便超过了一千万次,此处应用it指代。故选C。 5. B 【解析】考查名词词义辨析。根据句意以及前后文内容可知此处是指这首歌的发布也拉开了一场歌曲创作大赛的序幕。故选B。 6. A 【解析】考查动词词义辨析。联系上下文可知本文讲的是一场唱歌比赛,所以这里应该是创作歌曲。故选A。 7. B 【解析】考查形容词词义辨析。根据空后“at the Palace Museum”可知是“古画”。故选B。 8. C 【解析】考查名词词义辨析。根据句意可知此处是指“演唱会”。故选C。 9. C 【解析】考查副词词义辨析。根据句意可知此处指most importantly...最重要的是……。故选C。 10. B 【解析】考查动词短语辨析。根据句意及备选选项可知这10幅古画“代表”了中国艺术史。故选B。 热点4 【主旨大意】本文是一篇记叙文。介绍了哈尔滨女孩贺莉然在诗歌大赛中获得了一等奖。贺莉然从小在爸爸的熏陶下对古典诗歌十分热爱,她尤其喜欢苏轼的诗歌,她说诗人乐观的精神感染了她。尽管学习任务重,但她仍然每天抽出时间至少学习一首诗歌,她认为古代诗歌永存,并能融入现代人们的生活。 1. C 【解析】细节理解题。根据第二段第二句...competed with over 100 other students.可知超过100个学 生。故选C。 2. B 【解析】细节理解题。根据第四段第一句Her lifelong love of reading helped her win.可知是她对读书的热爱帮她赢得了一等奖。故选B。 3. C 【解析】词义猜测题。根据单词所在句子“Though busy with schoolwork, she spares time to study at least one poem each day.”可知是抽出时间学习,故选C。 4. B 【解析】细节理解题。根据文中He Liran, a student from the Harbin No. 163 Middle School in Heilongjiang...可知选项B是正确的。故选B。 5. B 【解析】标题归纳题。分析几个选项可知只有B项能概括全文,故选B。 热点5 【主旨大意】本文是一篇说明文,主要介绍2018年清华大学为新生精心设计的3D录取通知书。 1. A 【解析】细节理解题。根据第一段最后一句“The latest acceptance letters are made by teachers and students of Tsinghua University and will be sent to students soon.”可知3D录取通知书是由清华大学的学生和老师做的。故选A。 2. B 【解析】词义猜测题。根据划线单词所在句的后一句 “The two school gates are made of more than 30 pieces of paper parts and hundreds of splicing structures(拼插结构).”可知此处对3D录取通知书的特色进行了描述,feature意为“特色”。故选B。 3. C 【解析】细节理解题。根据第二段第五句 “With the letter comes a message of hopes which says...”可知打开通知书后会有一个对于学生的希望的留言。 4. C 【解析】细节理解题。根据第三段第二句 “They were built in 1909 and saw the past more than 100 years of Tsinghua University.”可知清华大学的“二校门”是在1909年建成的。故选C。 5. A 【解析】主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了清华大学独具特色的3D录取通知书。故选A。 热点6 【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了今年的电视节目《开学第一课》。文章先介绍了这个电视节目的组成部分,然后具体介绍了这个节目中的第四部分“未来”。这部分具体介绍了“无壳孵小鸡”这个实验,旨在鼓励学生培养对未来的探索精神。 1. C 【解析】细节理解题。根据文章第一段倒数第二句“The First Lesson is divided into four main parts.”可知这个节目由四部分组成。故选C。 2. C 【解析】词义猜测题。根据文章第二段第四句“The students hardly believed their eyes.”可知学生们几乎不相信他们的眼睛,从而推知“无壳孵小鸡”这个实验是令人“难以置信的”。故选C。 3. B 【解析】细节理解题。根据文章第二段最后一句“The part is designed to encourage students to explore(探索) the future in the spirit of science, practice and creativity.”可知该节目的第四部分被设计的目的就是鼓励学生培养探索精神。故选B。 4. C 【解析】细节理解题。根据文章第三段第一句“Then, Xue Qikun who is a very famous scientist told his story.”可知薛其坤是一个科学家。故选C。 5. A 【解析】主旨大意题。根据文章内容尤其是第一段第一句“Almost every student knows the TV program—The First Lesson.”可知这篇文章主要谈论《开学第一课》这个出名的电视节目。故选A。 热点7 【主旨大意】本文是一篇说明文。文章介绍了中国第一本面向高中学生的人工智能教材。 1. B 【解析】细节理解题。根据文章第一句中的China has recently published its first artificial intelligence (人工智能)(AI) textbook for high school students.可知答案,故选B。 2. A 【解析】词义猜测题。此处与前面的基本原理相对应,再结合本句中的关键信息in daily life可知此处意为实际应用,故选A。 3. A 【解析】细节理解题。根据第四段At present, about 40 high schools...可知大概40所高中学校决定教这本教材。 4. C 【解析】推理判断题。根据文章第五段第三句Only university students study the technology.可知答案,故选C。 5. A 【解析】主旨大意题。通读整篇文章可知本文主要介绍的是第一本面向高中学生的人工智能教材,故选A。 热点8 【主旨大意】本文是一篇说明文。文章介绍了在美国举办的第二届国际孔子文化节。 1. In New York. 【解析】细节理解题。根据第一段第一句“Chinese?American community groups are preparing to hold their second International Confucius Cultural Festival on Sept. 8 in Flushing Queens, New York City.”可知答案。 2. China’s Shandong Province. 【解析】细节理解题。根据第二段中...said Wang Lizhi, president of America East Shandong Association (AESA), representing(代表) groups immigrants(移民) from eastern China's Shandong Province...可知答案。 3. On Sept. 8. 【解析】细节理解题。根据第一段第一句“Chinese?American community groups are preparing to hold their second International Confucius Cultural Festival on Sept. 8 in Flushing Queens, New York City.”可知答案。 4. Confucius was a great educator and philosopher. 【解析】细节理解题。根据最后一段第一句“Confucius was a great educator and philosopher, and set up Confucianism.”可知答案。 5. Yes, because it can help others to have a better understanding of our traditional culture. / No, because not all the traditional culture is good. 【解析】开放性试题,答案不唯一。 热点9 【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了国内自主研发的首架窄体客机完成首次长途飞行测试的有关情况。 1. Shanghai Pudong International Airport. 【解析】细节理解题。根据第一段第一句“The No. 102 C919 plane, China’s first home?made narrow?body passenger jet(国产窄体客机), took off at Pudong Airport on July 12, 2018.”可知答案。 2. No. 【解析】细节理解题。根据第一段第二句“After its first long?distance flight from Shanghai, the plane landed at Dongying Shengli Airport.”可知此题答案是否定的。 3. Lots of test flights. 【解析】细节理解题。根据第一段第三句“It means that the C919 will start a period of lots of test flights at different testing bases at the same time. ”可知答案。 4. For one hour and 46 minutes. 【解析】细节理解题。根据第三段第二句“It flew for one hour and 46 minutes, before it landed at Shengli Airport in Dongying.”可知答案。 5. In newspaper./... 【解析】推理判断题。通读全文可知本文介绍了国内自主研发的窄体客机首次长途飞行测试的相关情况。开放性试题,答案不唯一,合理即可。故填In newspaper./...。 热点10 【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了国内最近上映的口碑爆裂的电影《我不是药神》,影片根据真实事件改变,悲喜交加,感人至深。 1. No./No, he isn’t. 【解析】细节理解题。根据第三段第一句“...a medical salesman who becomes a hero by helping people get cheaper cancer medicine.”可知答案。 2. On July 2, 2018. 【解析】细节理解题。根据第四段最后一句“...the film's premiere(首映) at Tsinghua University in Beijing on July 2, 2018.”可知答案。 3. The story of Lu Yong. 【解析】细节理解题。根据倒数第二段第一句“The movie is based on a true story—Lu Yong...”可知答案。 4. Because the price of the medicine is very high. 【解析】推理判断题。根据最后一段第一句“...Lu said it showed what happened when people couldn't afford the high price of imported(进口的) medicine. ” 可知答案。 5. A wonderful film./... 【解析】主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍的是最近上映的广受好评的电影《我不是药神》,故填A wonderful film./... ,答案不唯一,合理即可。 — 14 —

  • ID:4-5925499 福建省漳州市2019届九年级下学期初中毕业班质量检测英语试题(PDF版含答案及听力材料无音频)

    初中英语/中考专区/模拟试题

    • 小/初/高考模拟试卷
    • 2019-06-05
    • 下载55次
    • 2661.08KB
    • 21jy_432254803
  • ID:4-5925458 福建省莆田市2018-2019学年九年级英语中考复习卷(二)(含听力音频、答案及材料)

    初中英语/中考专区/模拟试题

    2018-2019 学年九年级英语中考复习卷(二) 一、听力(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分) 第一节:听句子 听下面五个句子,从每小题所给的三幅图中选出与句子内容相符的选项。(每个句子读两遍) A. B. C. A. B. C. A. B. C. A. B. C. A. B. C. 第二节:听对话 听下面七段对话,从每小题所给的 A、B、C 三个选项中选出正确答案。(每段对话读两遍) 听第 1 段对话,回答第 6 小题。 When will the man start off? A. This week. B. Next week. C. Next month. 听第 2 段对话,回答第 7 小题。 What time is it when the conversation happens? A. At about 8:30. B. At about 9:00. C. At about 9:30. 听第 3 段对话,回答第 8 小题。 What does the man ask for? A. A notebook. B. An old bag. C. A new bag. 听第 4 段对话,回答第 9 小题。 What is the man going to do? A. Borrow a book. B. Buy some food. C. Get some money. 听第 5 段对话,回答第 10、11 小题。 When will the man leave for Calgary? A. In two weeks. B. In three months. C. In half a year. Who will go with the man? A. Betty. B. His wife. C. His boss. 听第 6 段对话,回答第 12、13 小题。 What is the relationship between the speakers? A. Teacher and student. B. Doctor and patient. C. Father and daughter. What shall the woman do? A. Lie in bed. B. Take some medicine. C. Take some exercise. 听第 7 段对话,回答第 14、15 小题。 Which kind of music does the man’s father like best? A. Pop music. B. Folk music. C. Jazz. Why don’t the man’s family go to the same concert? They prefer to watch TV. They have different tastes. They are short of money. 第三节:听短文 根据所听到的内容及要求完成表格,每空一词。(短文读三遍) Colors and Feelings blue If you like blue, you may 16 be quiet, shy, and would rather follow than lead. yellow A yellow 17 makes most people feel cheerful and relaxed. red A red dress 18 warmth and cheer to the saddest day. orange In the factory, the workers will work 19 , harder, and have fewer accidents 20 their machines are painted orange rather than black. 二、选择填空(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分) 从每小题所给的A、B、C 三个选项中,选出可以填入空白处的正确答案。 We bought three kinds of flowers on May Day, but lasted over two days. A. each B. all C. none — What a big fish! Can you tell me the ? — $2 a kilo, please! A. price B. taste C. weight — Shall I help you with the suitcase? — Thanks all the same. I can it. A. satisfy B. manage C. support — Why not have lunch together with us? — I’d love to, but I have had it. A. yet B. never C. already I many places of interest in Beijing since I came to the city. A. visited B. have visited C. will visit It was dark outside and the wind was blowing hard, so she go out alone. A. needn’t B. may not C. didn’t dare to I don’t think you should mind what Timmy said. , he is only a boy of five. A. After all B. For example C. So far Nowadays many foreigners have no difficulty with people when they are in China. A. communicate B. communicating C. to communicate Just as the saying goes, the green hills are there, one don’t need to worry about firewood. A. as long as B. as soon as C. as well as — What’s the population of India? — About 1.2 billion. It’s than that of China. A. fewer B. smaller C. less — Can we be off now? — Sorry, you to leave until the bell rings. A. don’t allow B. won’t allow C. aren’t allowed —What a mess! do you clean your room? — Once a week. A. How long B. How soon C. How often — Let’s hurry! NBA basketball game I talked about yesterday will begin soon. — All right. A. that B. who C. what — My family are going to Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge(港珠澳大桥)this summer vacation. — Great! It’s the pride of China. A. pay a visit to B. look forward to C. get used to — Do you know ? — Not until last month. how the volunteer work was started when the volunteer work was started where was the volunteer work started 三、完形填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分) 从每小题所给的A、B、C 三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。 From a young age, my parents have taught me the importance of giving. Out of habit, whenever there is something I can spare, I give it to someone on the streets. Last week, as I left the house for some business, I 36 some old clothes, a handbag and some food to hand over to someone needy. As the car 37 at a traffic light, I saw a girl of five or six asking for money. I waved her to come to 38 and quickly collected all the things I had. As I started passing them, she seemed excited. She 39 me with a sweet smile on her face and asked what was in the bag. I told her there were some clothes and 40 for her. “Could you give me some water?” It was then that I noticed her 41 lips(嘴唇). Immediately, I took out my bottle of water and helped her to drink from it. She finished it quickly and gave me a heartwarming 42 . I was thankful to God that I could meet her simple wish! I realized that day that you don’t 43 have to make big donations(捐赠)to help someone. This experience led me to believe that simple acts of 44 can make someone’s day. The next time you want to do something nice 45 someone, don’t hold back, waiting for the right chance. Go ahead and do it! 36. A. compared B. carried C. connected 37. A. stopped B. sped C. travelled 38. A. us B. me C. herself 39. A. broke away from B. caught up with C. looked up at 40. A. food B. water C. medicine 41. A. purple B. dry C. thick 42. A. hand B. lift C. smile 43. A. luckily B. necessarily C. personally 44. A. kindness B. bravery C. instruction 45. A. on B. with C. for 四、阅读理解(共两节,第一节每小题 2 分,第二节每小题 1 分,满分 45 分) 第一节:阅读以下A、B、C、D 四篇短文,根据短文内容,从题中所给A、B、C、D 四个选项中,选出最佳答案。 ( Come and Join Wouldn’t you like to serve as a volunteer? Wouldn’t you like to do social work? Our local Community Youth Club is the top choice. The club is popular with young people in my town. I have been a member for four years )A now and I’ve taken part in a lot of interesting projects, which include fun activities such as holiday camps and discos. We have held sports competitions and we have even made a video. But it isn’t all just enjoyment. We have also started doing social work to help people in our neighborhood. We are particularly proud of the most recent group we have created. It has regular(有规 律 的 )visits to the local old people’s home. This idea came from a school visit to an old people’s home. My class spent an afternoon at the home and everyone found the visit very rewarding. The old people at the home were excited by our visit. They were very talkative and they told us their personal stories. During our visit, the home was filled with the sound of laughter. We sang songs and played games with the old people and had tea together. But we realized that life wasn’t always easy. Some of them were in poor health. After this visit, my friends and I decided we should do something to help them live a happy life. Since the creation of our visiting group, over twenty volunteers have joined us. Up to now, we have held three group evening parties, a concert and a chess game. But I think the individual(单独的)visits are the most important. If you want to join us, please get in touch with us by fax or phone call or any. 18009792951 www.cdi.ca Fax: 780-4659595 What can we know about the club? It was founded four years ago. It runs a popular sports center. It teaches the youth to make videos. It was set up to serve the neighborhood. What does the underlined word “rewarding” in Paragraph 3 probably mean in Chinese? A. 乏味的 B. 普通的 C. 有意义的 D. 令人失望的 What made members of the club decide to visit the old regularly? A visit to an old people’s home. An old man’s visit to their school. Reading an old man’s personal stories. Knowing the poor health state of the old. What kind of activity for the old does the writer strongly suggest? A. Group evening parties. B. Concerts. C. Chess games. D. Individual visits. How many ways can you get in touch with the club? A. Two. B. Three. C. Four. D. Five. B Robert Burns was born on 25 January, 1759 in Ayrshire, Scotland. His parents, William and Agnes, were poor farmers and Robert was the eldest of seven children. Although the Burns’ children had to work long hours helping on the family farm, their father William realized the importance of education and taught them at home. Agnes also taught her children many Scottish poems and songs. At an early age, Robert showed his gift. He loved to write poems about the people and places around him. He started writing love poems as a teenager, and love became a regular theme(主题)of his works. Then in 1786, Robert’s life changed greatly when he created his first collection of poems, Poems, Chiefly in the Scottish Dialec(t success and made Robert famous. 方言). The poems were a great In 1788, Robert married Jean, who was the love of his life. Fourteen of his poems, such as Lovely Jean, were written about her. Robert wrote the song Auld Lang Syne in the year of his wedding. The name means “old long ago” and the song encourages people to go forward into the new year with a hope for the future. Another of Robert’s best-known songs, A Red, Red Rose, was written when he was 35. Robert wrote in English and Scottish dialects, but his work has been translated into hundreds of languages. His special gift of expressing powerful feelings in just a few lines, and his ability to communicate with people of all backgrounds have left a lasting treasure of poems and songs to be enjoyed. What can we know about Robert Burns? He once worked on a farm with seven children. His parents cared little about his education. He learned Scottish poems written by his mum. His gift for writing developed in his childhood. Which is the most important in the change of Robert’s life? A. Poems, Chiefly in the Scottish Dialect B. Lovely Jean C. Auld Lang Syne D. A Red, Red Rose The most common theme of Robert’s poems is . A. farm work B. love C. family life D. celebration A Red, Red Rose was created . A. in 1759 B. in 1786 C. in 1788 D. in 1794 The last paragraph is mainly about . A. Robert’s communication skills B. Robert’s education background C. the secrets of Robert’s success D. the readers of Robert’s poems C Batman, Jubilee, the X-Men—all are superheroes. What makes a superhero? Let’s look at seven things that superheroes share. Nearly all superheroes have super-human powers. For example, Superman can fly, and Wonder Woman can talk with animals. A secret identity(身份)helps protect the superhero’s family and friends. In a few cases friends and family know the superhero’s identity—that Spider-Man is really Peter Parker or that Bruce Banner is actually the Hulk. A colorful costume helps the public make out the superhero, and at the same time it hides his or her identity. All superheroes are honest and own a strong moral code(道德准则). They respect the law but will break it if doing so will lead to the greater good. Superheroes expect no reward and seldom kill people. There are always enemies who have similar powers for Superheroes to fight against. As a child, Bruce Wayne saw a man kill his parents. He began training hard and later became Batman. The backstory tells how the superhero actually became the superhero we know. Superheroes are seldom born that way. A weakness can make a superhero helpless. This is also what makes him or her interesting. To succeed they must overcome this weakness. The superhero is perhaps not so different from us. It is the purpose of the story that speaks to us. They tell important truths about human nature. The superhero is a symbol(象征)of our hopes and goals. These are what we see in ourselves. And the superhero’s enemies are our own fears, such as crime and war. The superhero often loses but never, ever gives up. This is a lesson we can all learn from. Like us, the superhero is not perfect, but that’s exactly what makes a true hero. Which picture best describes “costume” in Paragraph 4? A. B. C. D. Superheroes have special costumes . A. to frighten the enemy B. to hide their identities C. to show off D. to make out their members What do superheroes have in common? A. Super powers over animals. B. An identity unknown to their family. C. A strong moral code. D. Super powers from birth. Why does the writer point out the similarities between superheroes and us? To encourage us to try to be perfect. To advise us to act like superheroes. To show that having weaknesses is of human nature. To prove that superheroes have the same enemies as us. What lesson can we learn from the superheroes? A. Never give up. B. Never set a life goal. C. Always hope for the best. D. Always learn to tell stories. D Children can spend hours a day looking at computer screens, smart phones or other screens. Some eye care experts say this leads to an increase in “computer vision syndrome(计算机视觉综合征)” . Nathan Bonilla-Warford is an eye-doctor in Tampa, Florida. He says he has seen an increase in eye problems in children. And he finds a lot more children who are coming into the office because their parents have noticed that they have headaches, red or watery eyes, eye discomfort or near-sightedness. Dr. Bonilla-Warford says part of the problem is that children pay no attention to early warning signs. He says another part of the problem is that people blink(眨眼)less often when they use computers or smart phones. Eye doctors offer suggestions like following what is known as the 20/20/20 rule. Every twenty minutes, look away twenty feet or more for at least twenty seconds from whatever screen you’re looking at. Other suggestions include putting more distance between you and the screen. Of course, another way to avoid eye problems is to spend less time looking at screens, especially for children. They should spend no more than two hours a day looking at screens—with no screen time for children under two. But not all eye doctors have noticed an increase in eye problems in children. Dr. David Hunter, an eye-doctor at Children’s Hospital Boston, has not seen an increase in his practice. He says although it is possible to make children’s eyes tired looking at different screens for a long period of time, there’s certainly no evidence(证据)that it actually does any harm to the eyes. What can cause an increase in computer vision syndrome? A. Fixing on screens. B. Headaches. C. Red eyes. D. Getting near-sighted. How many suggestions do doctors offer to avoid children’s eye problems? A. 2. B. 3. C. 4. D. 5. We can know from the text that a kid under two can . A. watch TV B. search the net C. play with toys D. enjoy pictures on a smart phone How does Dr. David Hunter feel about an increase in children’s eye problems? A. He doubts it. B. He agrees on it. C. He is angry at it. D. He is worried about it. What would be the best title for the text? Correct Ways to Use Computers Twenty Rules to Protect Children’s Eyes Information about Doctors in Tampa, Florida The Effect of Using Screens on Children’s Eyes 第二节:阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项, 使短文通顺、连贯,意思完整。 E Online shopping is becoming more and more common all over the world, including in China. For many people, the main worry about online shopping is safety. 66 Check before buying online. You shouldn’t trust a company just because it has a beautifully designed website. 67 For example, check the company’s full address and details(细节)of the different types of payment it accepts. Make sure that you can return what you have bought. You may change your mind or not be satisfied with something you have bought online. 68 So before you buy anything online, make sure that shop offers a “Cooling-off period”. This is a period of time when you can return what you have bought and get your money back. Pay by credit card(信用卡). 69 This is a very safe way of buying goods and services online. But of course, you need to make sure that your payment information is safe before you pay online by credit card. 70 Customers should be able to check that their payment information is safe. Many companies allow their customers to send their credit card information through a special safe page. You should only buy goods from companies with this safe page. You should look for other information. You may want to send it back or change it. Make sure that your payment details are safe enough. Here is what you can do to protect yourselves while shopping online. When customers pay by credit card, they can have much more protection. 五、情景交际(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分) 根据情景提示,完成下列各题。 朋友说他过了个愉悦的周末,你可以这样应答: . 老师对你说“Do be careful next time.”,你应该这样回答: . 你叔叔想知道你爸爸去哪里,你可以这样回答: Beijing. 班长要你们注意,他要通知重要事情,他可以这样说: ? 你想邀约同学一起去打篮球,可以这样说: What about ? 六、看图写话(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分) 根据每小题所提供的图画情景和提示词,写出一个与图画情景相符的句子。 make; China 77. how; hard 78. form; habit 79. not; save; short 80. be; stop 七、短文填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分) 阅读下面短文,根据语境、音标或单词的提示,在每个空格内填入一个适当的单词,使短文意思完整、行文连贯。 One day an old man went into a cafeteria(自助餐厅)to eat in America 81 the first time. He sat down at an 82 /'empti/ table and waited for someone to take his order. Of course nobody did. 83 (final), a woman with a plate full of food sat down opposite him and told him how a cafeteria worked. “Start out at that end,” she 84 (say). “Just go along the line and pick out 85 you want. At the other end they’ll tell you how much you have to pay.” “I soon learned that’s how everything 86 /w?:ks/ in the US,” the old man later told a friend. “Life is a cafeteria here. You can get anything you want if you are ready to pay the 87 /prais/. You can even get success, but you’ll never get it if you wait for someone to bring it to you. You have to get up and get it 88 (you).” In fact, life everywhere is like a cafeteria. Don’t wait for 89 (thing) to happen to you. Success lies in your 90 hands. 八、书面表达(共 1 小题;满分 15 分) 假定你是李华,长期以来你“说”英语的能力相对较差。请你结合内容要点给外籍教师 Mr. Black 写一封邮件,请求指导。词数 80 左右。内容要点: 你“说”英语的基本情况; 你“说”英语的具体困难; 请教提高口语能力的方法。注意事项: 必须包含所有提示信息,开头与结尾已给出,不计入总词数; 意思清楚,表达通顺,行文连贯,书写规范; 请勿在文中使用真实的姓名和校名。Dear Mr. Black, I’m one of your students, Li Hua, from Class 3. I’m writing to ask you if you could do me a favor. Best wishes. Yours, Li Hua 2018-2019 学年九年级英语中考复习卷(二) 听力材料 第一节:听句子 听下面五个句子,从每小题所给的三幅图中选出与句子内容相符的选项。(每个句子读两遍) My mum is busy cooking dinner now. Put on your coat, or you’ll catch a cold. People used to write letters to get in touch with each other. It’s the right choice to go to the English Corner to improve your English. Noise pollution has been a big problem for more than two years in our city. 第二节:听对话 听下面七段对话,从每小题所给的 A、B、C 三个选项中选出正确答案。(每段对话读两遍) 听第 1 段对话,回答第 6 小题。 W: Peter, are you starting off for Jamestown this week or next week? M: Neither, maybe next month. 听第 2 段对话,回答第 7 小题。 W: No hurry! It’s not yet nine. M: You’re right. But I have to leave half an hour earlier to join an important discussion. 听第 3 段对话,回答第 8 小题。 W: Sorry, Mr. Smith! I left my notebook in the old bag. M: Really? Then bring it here with your new bag tomorrow! 听第 4 段对话,回答第 9 小题。 M: Excuse me, could you tell me if there is a supermarket near here? W: Yes. Go ahead about 200 meters. It’s between Chengpin Bookstore and the Bank of China. 听第 5 段对话,回答第 10、11 小题。M: Hello! Can I speak to Betty, please? W: Speaking. Is that you, Jim? M: Yes. I am going to Calgary in two weeks, and my wife is going with me. W: Oh, how lucky you are! How long are you staying there? M: Maybe about three months, or maybe half a year. My boss wants me to go on business there. W: Sounds good. 听第 6 段对话,回答第 12、13 小题。 M: What’s wrong with you? W: I’ve got a backache, Dad. M: Let me have a look. Well, rest in bed, then you’ll feel better. W: Shall I take medicine? M: No need. But remember not to take any exercise. W: Got it. Thanks. ( 九年级英语参考答案第 1 页 ( 共 4 页) ) 听第 7 段对话,回答第 14、15 小题。 W: What’s your favorite music, Jim? M: Pop music. W: Do your parents share your interest? M: No, my mother likes folk music while my father likes Jazz. W: Then your family can’t go to the same concert! M: Indeed. We even don’t enjoy the same music programs on TV, though we are free. 第三节:听短文 根据所听到的内容及要求完成表格,每空一词。(短文读三遍) Hello, boys and girls! What is your favorite color? Do you like yellow, orange, or red? If you do, you must be an active person who enjoys life. Do you like blue? Then you may possibly be quiet, shy, and would rather follow than lead. Colors do influence feelings. A yellow room makes most people feel more cheerful and more relaxed than a dark green one, and a red dress brings warmth and cheer to the saddest day. Light and bright colors make people not only happier but also more active. In the factory, the workers will work better, harder, and have fewer accidents when their machines are painted orange rather than black. 2018-2019 学年九年级英语中考复习卷(二) 参考答案及评分建议 一、听力(30 分) 1-5 BCABC 6-10 CAABA 11-15 BCACB 16. possibly 17. room 18. brings 19. better 20. when 评分标准:1-20 小题,每小题 1.5 分。 二、选择填空(15 分) 21-25 CABCB 26-30 CABAB 31-35 CCAAB 评分标准:21-35 小题,每小题 1 分。 三、完形填空(15 分) 36-40 BABCA 41-45 BCBAC 评分标准:36-45 小题,每小题 1.5 分。 四、阅读理解(45 分) 46-50 DCADB 51-55 DABDC 56-60 BBCCA 61-65 ABCAD 66-70 DABEC 评分标准:46-65 小题,每小题 2 分。66-70 小题,每小题 1 分。 五、情景交际(10 分) Glad to hear that. I will. Thanks. My father has gone to Beijing. May I have your attention, please? What about going to play basketball together? 评分标准:每小题能按照要求写出正确的内容,得 2 分;能写出主要句子结构,得 1-1.5 分;能传递个别信息,得 0.5 分。 六、看图写话(10 分) This watch is made in China. How hard Jenny is working! Jimmy has formed the good habit of running in the morning. If we don’t save water, we will surely be short of it. Something must be done to stop people from cutting down trees. 评分标准:每小题能够写出一个符合图意的完整、正确的句子,得 2 分;能基本说明图 意, 写出主要句子结构,得 1-1.5 分;能传递个别信息,得 0.5 分。 七、短文填空(10 分) for 82. empty 83. Finally 84. said 85. what 86. works 87. price 88. yourself things 90. own 八、书面表达(15 分) Dear Mr. Black, I’m one of your students, Li Hua, from Class 3. I’m writing to ask you if you could do me a favor. I am interested in English, but only in written language. As for oral English, I am always laid behind the others. Quite often I can’t find suitable words or phrases to express my ideas. Even if I get the exact expressions, I still dare not open my mouth. I am afraid of losing face! My tongue is getting so dull that it is hard for me to express myself clearly. Could you please give me some advice on how to improve my oral English? I’d appreciate it if you could spare some time to help me out. Best wishes. 评分标准:1. 内容完整、包含所有提示信息,得 12 分。 Yours, Li Hua 按写作要点给分。根据写作提示的每个要点得 2 分。没有适当发挥,每个要点扣 2 分。 语句通顺、意思连贯、过渡自然、语言得体、词数适当、卷面整洁,得 3 分。 词数、表达、书写等方面不符合要求的,酌情扣分。 有语言、语法、拼写等方面的错误,酌情扣分。

  • ID:4-5917798 [精] 2019年 福建中考英语 考前冲刺 语法图解过关 情景交际 (课件)

    初中英语/中考专区/三轮冲刺

    2019年福建中考英语 考前冲刺 语法图解过关 情景交际专题 情景交际 语法图解 情景 交际 请求允许 发出邀请 祝愿祝贺 打电话 寻求及提供帮助 问路指路 看病就医 购物 就餐 一.问候 遗憾,同情 感谢与应答 表示(不)赞同 表扬 表示道歉 表达难过 安慰 社会交往类 情感态度类 (2017福州质检,74)你想请对方把钢笔递给你,可以这样问:   Could you   , please?? 典例1 重难点二 重难点一 重难点三 请求允许的表达 重难点五 重难点四 典例2 考查交际用语。pass sb sth =pass sth to sb 应回答pass me the pen/pass the pen to me 解析 —Do you mind my opening the window? —    .It's so hot in the room.?   A. Certainly  B. Of course not  C. Better not 重难点二 重难点一 重难点三 请求允许的表达 重难点五 重难点四 考查交际用语。句意:"你介意我打开窗户吗?""当然不介意,房间里这么热。"Certainly当然;Of course not当然不;Better not最好不要。根据句意应选B。 解析 典例1 典例2 请求建议的表达 (2019 南平质检75. )你要建议 Ben 不要带手机去学校,你应该这样说 75考查交际用语。表建议用had better 或should 句意. you’d better not/you shouldn’t take your mobile phone(cellphone)to school 解析 典例2 典例1 重点一 重点二 重点三 重点四 重点五 重难点二 重难点一 重难点三 请求允许的表达 重难点五 重难点四 典例1 典例2 提分指南 请求允许常用句型: Could you please ...?你能……吗? Would you mind...?你介意……吗? Do you think ...?你认为……? 常见答语: (1)表示同意: Yes./Sure./Certainly./Yes, (do) please.可以。 Of course(,you may/can/could).当然可以。 I think/hope so.我认为/希望是这样。 请求允许的表达 2018 莆田75. 你费同对方的观点,你会怎么说 75. I agree. /I agree with you. /I think so. / You're right 典例2 典例1 重难点一重难点一重难点 重难点一 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 解析 重难点二 重难点一 重难点三 请求允许的表达 重难点五 重难点四 典例1 典例2 易失分点 (2)表示不同意: Of course not.当然不。 I'm afraid not.我恐怕不行。 I'm sorry, but you can't.对不起,但是你(们)不能。 You'd better not.你(们)最好不要。 "Would you mind...?"的答语:"Of course(当然)."表示否定回答,意为很介意,不要这样做;"Of course not./Certainly not./Not at all(当然不)."表示肯定回答,意为不介意,可以这样做。 请求允许的表达 2你叫你的朋友别在公共场合吸烟,你要怎么说? ___________________________________ (考查交际用语,请求允许。Would you mind 否定在其后加not所以答案为Would you mind not smoking in public?) 重难点一 重难点二 重难点三 重难点四 典例2 典例1 解析 (2017福建,72)你想和同学一起回家,可以这样对他说:   together.? 重难点二 重难点一 重难点三 发出邀请的表达 重难点五 重难点四 发出邀请的表达 有 l Will you do ?/ May I do ?/Would you like to do ? / How about doing ?/ Why not do ??达 Let's do .这考察的是陈述句故应回答 Let's go home 解析 典例2 典例1 (2019 南平质检73.) 你想邀请海伦今晚和你一起看电影,你可以这样说 _________________________________________ 重难点二 重难点一 重难点三 发出邀请的表达 重难点五 重难点四 73. would you like to go to the movies/see a film/watch a movie with me 解析 典例1 典例2 重难点二 重难点一 重难点三 发出邀请的表达 重难点五 重难点四 典例1 典例2 提分指南 发出邀请的句型: Shall we...?我们去……好吗? Will/Can you...?你能/可以……吗? Would you please...?请你……好吗? Would you like (to do)...?你想(做)……吗? Why don't you/Why not...?为什么不……呢? Let's...让我们……吧。 重难点二 重难点一 重难点三 发出邀请的表达 重难点五 重难点四 典例1 典例2 常见答语: (1)接受邀请: Yes, I'd like to./Yes, I'll be glad to.是的,我很乐意去。 With pleasure.十分乐意(愿意)。 Yes, thank you for inviting me.是的,谢谢你邀请我。 (2)拒绝邀请: No, thank you.不,谢谢。 Sorry, I'm afraid I can't.对不起,我恐怕不能。 I'd like to, but...我很乐意去,但是…… (2018 龙岩) 71. 别人无法帮助你时,你想表示同样感谢,可以这样说 ___________________________________________________.? 典例 重难点二 重难点一 重难点三 寻求及提供帮助的表达 重难点五 重难点四 Thank you all the same 解析 典例 重难点二 重难点一 重难点三 寻求及提供帮助的表达 重难点五 重难点四 提分指南 寻求及提供帮助的句型: Can/May I help you?我能帮你吗? Can/Could you...for me?你能替我做……吗? Would you please...?你可不可以……? What can I do for you?我可以为你做些什么? Let me help you.让我来帮你。 常见答语: (1)接受帮助: Yes, please./Yes, thanks/thank you.好的,谢谢。 典例 重难点二 重难点一 重难点三 寻求及提供帮助的表达 重难点五 重难点四 That would be nice/fine.那真是太好了。 That's very kind of you, thank you.你真是太好了,谢谢你。 (2)拒绝帮助: No, thanks.不用,谢谢。 Thank you all the same.还是要谢谢你。 That's very kind of you, but I can do it myself.你真是太好了,但是我可以自己做。 借阅的表达 2019宁德质检72. 你的同学买了一本新书,你想借阅,可以这么问: _____________________________________________ 重难点一 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 解析 May I borrow your new book ? (2019 龙岩74. 当朋友抱歉地表示无法帮你的忙时,你可以这样回答: ____________________________________ 典例 重难点二 重难点一 重难点三 表示遗憾、同情的表达 重难点五 重难点四 Thank you all the same. 解析 典例 重难点二 重难点一 重难点三 表示遗憾、同情的表达 重难点五 重难点四 提分指南 表示遗憾、同情的句型: I'm sorry to hear that.听到这个(消息)我很抱歉。 What a shame/pity!真遗憾! That's too bad!那太糟了! I'm sorry about/for...对于……我很抱歉。 常见答语: Never mind!不要紧! Take it easy!放轻松! 表示遗憾、同情的表达 2019 龙岩 71. Sally 没有买到明天去演叫会的票,你觉得很遗憾,可以这样 what a pity/What a shame 典例 重难点一 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 安慰的表达 73. 你看到 Jane 脸色不太好,你会这样问她 __________________________________________What's wrong (with you)? /what's the matter (with you)?/Anything wrong(with you)?/ 重难点一 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 安慰的表达 2019 泉州74. 你想安慰妈妈不用担心你的学习,你可以这样说: ______________________________________ Don’t worry about / There’s no need to worry about my study, mum. 重难点一 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 打电话的表达 1.你打电话想找某人,你会怎么说: Hello, may I speak to/ I’d like to speak to ) 2.打电话用语中,你要介绍你是某人,你会如何介绍: (This is / This is speaking) 3.打电话用语中,你如何问对方是谁: Hello, Who is that?/ Who is speaking? 4.你打电话找某人,他妈妈叫你稍等一下,她会怎么说: __ Hold the line / Just a moment)_ ,please. 5.打电话用语中,如果你打错了电话,对方会怎么说: Sorry, I’m afraid you have the wrong number 6.打电话找某人,可是他不在,你想问一下你是否可以留言,你会怎么问: Can I leave a message? 高分指南 典例 打电话的表达 质检2019 漳州72 你打电话找 Mike 时,可以这样问 分析 考察交际用语打电话。.打电话用语中,你如何问对方是谁: Hello, _( Who is that?/ Who is speaking?你打电话想找某人,可以这样问和这样说, may I speak to ?/ I’d like to speak to 而此题是问应回答。) 72.May I speak to Mike? 重难点一 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 分析 典例一 表达难过的表达 1.你听到你的好朋友生病的消息,你的反应是什么 __________________________(I am sorry to hear that.) 3.你的好朋友康康买不到电影院的票,不能和你一起去看电影,你感觉如何 __________________________(What a pity!) 重难点一 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 分析 价格的表达 2019 莆田 73. 你想知道这辆自行车的价格,可以这样向 73. 考察价格的交际用语How much is the bike bicycle/ What is the price of the bike(bicycle)? 重难点一 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 分析 典例1 典例2 价格的表达 2019 南平价74. 你想知道那双鞋子的价格,你可以这样问: 考察价格的交际用语74. What's the price of the shoes?/How much are the shoes? /How much is that pair of shoes? 重难点一 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 分析 典例1 典例2 问路的交际用语 Where 's ? ?could you tell me how to get to ?/ Which is the way to t ?/ Could you tell me the way to ?/ How can I get to ?/ could you tell me how I can get to ?) 典例 问路的表达 2019 厦门 75. Bill 想知道怎么去厦门大学,他可以这么问路人 考察问路的交际用语Where 's ? ?could you tell me how to get to ?/ Which is the way to t ?/ Could you tell me the way to ?/ How can I get to ?/ could you tell me how I can get to ?) 75. Excuse me, how can I get to Xiamen University 重难点一 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 分析 问天气的表达 2019 龙岩75. 你想知道今天天气怎么样,可以这样问 _________________________________________ What’s the weather like today?/How is the weather in today? 重难点一 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 典例 表示感谢的表达 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 重难点一 典例1 (2018 福建省考71) 你想要感谢对方的帮助,可以这样说: 考察感谢交际用语表达你想要感谢对方用Thank you for 或thanks for +dong 或noun 应回答 Thank you for your help. 解析 典例2 表示感谢的表达 2019宁德质检71. 康康对你表示感谢,你可以这么回答: 可能性答案为You’re welcome/That’s OK/That’s all right/It’s all right/It’s a pleasure/It’s my pleasure/My pleasure/Don’t mention /Not at all, 典例2 解析 重难点一 重难点三 重难点三 重难点四 重难点五 典例1 典例 重难点二 重难点一 重难点三 祝愿、祝贺的表达 重难点五 重难点四 提分指南 表示祝愿、祝贺的句型: (1)当某人取得成功时: Congratulations(to you)!祝贺(你)! (2)当某人要外出旅行时: Have a good trip.旅途愉快/一路顺风。 Have a good/nice/pleasant/wonderful time! /Enjoy yourself!祝你玩得开心! (3)当某人即将做某事时: Good luck (to you)!祝你好运! (4)节日祝福: —Merry Christmas!圣诞快乐!/Happy New Year!新年快乐! —Thanks.The same to you.谢谢。同样祝福你。 重难点六 (2018福州74). 你想祝愿对方好运,可以这么说 ________________________________________:  .? 典例1 74 重难点二 重难点一 重难点三 祝愿、祝贺的表达 重难点五 重难点四 74. Good luck 解析 典例2 祝愿、祝贺的表达 2019 泉州72. 当你想预祝对方成功时,可以这么说: ______________________________________ 72. I wish you success. / May you succeed. / Good luck and success to you. 重难点一 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 典例2 典例1 解析 重难点六 祝愿、祝贺的表达 2019宁德质检75. 临近毕业,你可以对你的同学说这样祝福的话语 _ 可能性答案即祝福的话语:Good luck/Best wishes to you/All the best wishes to you/Best wishes/Wish you success/Wish you happiness/Wish you a good/bright future/I wish you to be happy every day/I wish you a safe life/Have a good time/Enjoy yourself/Have fun/I hope you will/can be happy everyday /I hope we’ll be good friends forever/I hope our friendship will last for ever/I hope you can enter a good high school/Take care/May you be happy 等, 此题的答案五花八门,也是最能体现情景交际题思想与语言的融合性及试卷的灵活性,临近毕业的祝福语更是贴近学生实际的学习生活。______________________________ 典例 重难点二 重难点三 重难点四 重难点五 重难点六 重难点一 解析 THANK YOU 谢谢 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 中小学教育资源网站 有大把高质量资料?一线教师?一线教研员? 欢迎加入21世纪教育网教师合作团队!!月薪过万不是梦!! 详情请看: https://www.21cnjy.com/help/help_extract.php

    • 三轮冲刺/综合资料
    • 2019-06-03
    • 下载6次
    • 1391.7KB
    • 21jy_600541805
    进入下载页面

    需要精品点:2个

  • ID:4-5867895 海南省海口市第八中学2019年中考英语模拟试题及答案

    初中英语/中考专区/模拟试题

    中考英语模拟试题 II.?单项选择。(每小题1分,共18分) 从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳答案。 21. Betty got many gifts from her friends?____her 15th birthday. A. in B. at?C. of D. on 22. The computer works well. There is?____wrong with it. A. something B. nothing? C. anything D. everything 23.?____?Anna?’s??parents are teachers and they work in the same school. A. Every B. Either? C. Both of D. All of the above 24. Eddie is a funny boy. He often makes us____?. A. laugh? B. to laugh C. laughing? D. laughed 25. – Where is Bob?– He____?in the library. A. reads B. is reading? C. read D. has read 26. – Let’s buy some cards for our teachers. – Why not make some ourselves? It will be much____?. A. interesting? B. more interesting C. most interesting?? D. the most interesting 27. It’s windy outside. Put on your coat,?____you may catch a cold. A. and B. but??C. or D. so 28. Mr Green is not new in our company. In fact, he?____here since 2003. A. works? B. was working C. had worked? D. has been working 29. You?____cross the road when the traffic lights are red. A. can B. must? C. mustn’t D. needn’t 30. Jim will phone you as soon as he____?the tickets to the art exhibition. A. gets B. got? C. would get D. will get 31. My teachers often tell us how____?a healthy life. A. to live B. living?C. live D. lives 32. – These plans are all nice. I haven’t decided which one to choose. – It’s OK. You?____plenty of time to decide. A. gave B. were given C. will give D. will be given 33. – Do you know?____now? – Outside the school gate. A. where Kate is waiting for her mother B. where is Kate waiting for her mother C. where Kate was waiting for her mother D. where was Kate waiting for her mother 34. – I can’t find Rose. Where is she, do you know? – She?____the library. She’ll be back soon. A. has been to? B. has gone to C. is going to? D. would go to 35. Whenever he was late, he could find plenty of excuses?____sounded reasonable. A. who B. where?C. what D. that 36. Don’t worry. Speak clearly they____?can understand you. A. though B. because of C. so that D. even if 37. – I wonder?____pet animals. – They bring people great happiness. A. why people keep B. why do people keep C. where people keep D. where do people keep 38. – I hope everything goes well for you, and take care .–________ A. Have a good time. B. Thank you. C. No problem. D. Never mind. III.?完形填空。(每小题1.5分,共15分) 根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案。?? ? ?What’s that in the sky? An alien spaceship? An apple pie? No, it’s a Frisbee (飞盘). Frisbees make it possible to play a game almost?39?at almost any time. All you need?40?the toy itself, some open space and a friend.? ?A Frisbee is a disc-shaped piece of plastic (塑料). It has rounded edges, and, thanks to physics, this makes it fly?41?the air for long distances.? ?Usually for a Frisbee game, two or more people simply throw the thing back and forth. They try to?42?it before it flies into a tree or falls to the ground. There are?43?kinds of Frisbee games, like the team sport “Ultimate Frisbee”. But most people in the US still?44?old-fashioned Frisbee.? ?Walter Frederick Morrison is the inventor of the modern-day Frisbee. He used to?45?a game with his wife on the beach in California – they would throw a cake pan back and forth. Later, they began to sell cake pans on the?46?for 25 cents each (they bought them in shops for 5 cents).? ?Finally, Morrison re-designed (重新设计) the Frisbee and sold the?47?to a toy company.? ?Nowadays,?48?you go to a US beach, park or college campus, you will always see a Frisbee flying through the air. With a little practice, almost anyone can play it well. And, if you don’t have a Frisbee, try a cake pan instead. 39. A. somewhere B. anywhere? ? ? ? C. nowhere D. someplace 40. A. be B. am?C. is D. are 41. A. over B. across?C. through D. into 42. A. catch B. take?C. bring D. find 43. A. others B. other? ? ? ? C. another D. the other 44. A. expect B. afford? ? ? ? C. achieve D. prefer 45. A. plays B. play?C. playing D. played 46. A. field B. playground?C. road D. beach 47. A. toy B. idea?C. frisbee D. pan 48. A. when B. before?? C. while D. until IV.?阅读理解。(每小题2分,共30分) 阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。 A ??Room For RentNote: Newly renovated (翻新), Living room, Kitchen & Wash room.*Close to public & Catholic school, 10?minutes’ walk.*20 minutes’ walk to a bank.*Half an hour’s walk to a hospital and a supermarket.*Available from: August 20, 2019Please call: 416–848–5634 ? ? ? 49.?From the advertisement, we learn that . A. the room is well furnished B. you can rent the room to others C. you can keep a pet in the room D. you can’t cook in the room 50. The room is closest to . A. a school? B. a bank C. a hospital? D. a supermarket 51. If you rent the room, the earliest date that you can move into the room is . A. July 20, 2019 B. July 30, 2019 C. August 19, 2019 D.August20,2019?????????????????????????????????? B?? ? ? A man took a pair of shoes to a shoe repair shop and said to the shoemaker: “I’d like you to repair these shoes for me, please.”? ?“Certainly, sir,” the shoemaker said.? ?“When will they be ready?” the man asked.? ?“I’m a bit busy, but they’ll be ready for you on Thursday,” he said.? ?“That’s fine,” the man said, and left the shop.? ?The next morning he received a letter, offering him a job in another country. He was soon on his way to his new job.? ?Twenty years passed, and he returned to his hometown. He remembered his shoes. “I wonder if the shoemaker is still there and still has them.” He was pleased to see that the shoemaker was in the same shop, although he was an old man by then.? ?“Good morning,” he said to him. “Twenty years ago, I brought in a pair of shoes to be repaired. Do you think you’ve still got them?”? ?“Name?” the old shoemaker asked.? ?“Smith,” the man said.? ?“I’ll go and see.”? ?The shoemaker went out to the back of his shop. A few minutes later he returned, carrying the pair of shoes.? ?“Here we are,” he said. “One pair of brown shoes – to be repaired. I’m a bit busy now, but they’ll probably be ready on Thursday.” 52. Why did the man leave his hometown? A. Because he got a new job in another country. B. Because he didn’t like his family any longer. C. Because he argued with his boss and was fired. D. Because he wanted to travel around the world. 53. How long had the man been away from his hometown? A. For a week. B. For twenty years. C. For twenty months. D. For several years. 54. What color were Mr Smith’s shoes? A. Black.B. Blue.C. Brown.D. Green. 55. What was the shoemaker like? A. He didn’t have a lot of work. B. He lived a hard life. C. He wanted to use the shoes himself. D. He was an hones person.???????? ????????????????????????? ?C?? “If people suddenly disappeared from Earth, the planet could recover and, within 1,000 years, it would look as it did 100,000 years ago. If insects disappeared, nothing on land would survive,” said one of the authors of the report Rafael Gonzalez Urdaneta from Mexico.? ? This shows that humans are not the most important living things in the world. We are just part of the ecosystem (生态系统) and other things may be much more important than us.? ? Over the course of hundreds of years, human beings have had a big influence on the planet. However, human activities over the past century have?raised concerns about?the balance between human life and ecosystems.? ? Each time we pick up a newspaper or turn on the radio, we read or hear that our environment is becoming worse and, therefore, there is a need for action. The reasons are many and include global warming, pollution and droughts.? ? People are over-using natural resources, which is pushing the Earth’s capacity to its limits.The UN report on Global Environment Outlook defines three driving forces affecting our global environment – political and economic problems made worse by rapid population growth.? ? Without the social, economic and political problems caused by humans, the global environment would probably be in much better shape. In order to make the world a better place to live, we should learn about and protect the ecosystem around us. 56. According to the report written by Urdaneta, we know that ______. A. the Earth would return to normal soon if people disappeared B. insects would disappear without humans C. nothing would stay alive if insects died out D. we humans are more important than other living things 57. What does the underlined phrase “raised concerns about” in Paragraph 3 mean? A. Got people to learn about. B. Got people to pay attention to. C. Pleased people with. D. Got people to raise money for. 58. In the writer’s opinion, what should we do when our environment is becoming worse? A. Listen to the news often. B. List the reasons. C. Stop using resources. D. Take action. 59. Why does the writer write this article? A. To tell us to learn about and protect our ecosystem. B. To tell us to do as the UN report tells us. C. To tell us to control rapid population growth. D. To tell us to solve three problems caused by humans.???????????????????????????????? D?? ? ? Sixteen is the age in the United States when teenagers can begin driving. It’s a special age.There’s often a special celebration for a girl’s 16th birthday – a big party called her “sweet 16”. It is like a wedding reception (结婚晚宴).? ? About a month before the party, the girl’s family sends out invitations to the guests. They must buy a special present for the birthday girl and the girl guests find good dresses to wear. ? A “sweet 16” present usually costs $40 to $60. This is about $20 more than the usual cost of a birthday present.? ? The party itself is not held at someone’s house. The hostess rents (租) a reception hall for the event. Food, cake and a DJ are provided. Around 6 o’clock, guests arrive and greet the birthday girl.?Then the girl and her father have a special father-daughter dance. After that, guests dance for about 30 to 45 minutes.? ??Then there is the most important part of the “sweet 16” party, the candle-lighting ceremony. The “sweet 16” hostess stands behind 16 unlit candles, and dedicates (献给) each candle to her friends, family, and anything that she feels is important to her. A lot of crying and hugging goes on at this time. ? ?Afterwards, people sit and eat. Most guests begin leaving around 11 o’clock.This school year, I have been to two “sweet 16”. I am one of the youngest students in my grade (My birthday is in December). I’ll have to wait another year before I can have my own special “sweet 16” party. I can’t wait for it! 60. In the US, the 16th birthday for a girl is special because . A. she can drive B. there is often a big birthday party C. it is the happiest moment for her D. she can attend a wedding reception 61. Paragraph 3 wants to tell us that . A. the girl’s family pays great attention to the party B. the birthday girl gets along well with her family C. the birthday presents are very cheap D. the party guests have to buy new clothes 62. Which is the correct order of the following events? a. Food, cake and a DJ are provided. b. The candle-lighting ceremony takes place. c. The girl and her father have a father-daughter dance. d. Guests greet the birthday girl. e. Guests dance. f. Guests eat. A. b-a-c-d-e-f? B. d-b-e-c-a-f C. a-d-c-e-b-f? D. a-d-e-c-f-b 63. From the last paragraph, we learn that the writer . A. has celebrated her “sweet 16” B. is 15 years old C. doesn’t want to be 16 years old D. hopes to grow up quickly V. 口语应用。(每小题1分,共5分) 阅读下面对话,从方框内7个选项中选择5个恰当的句子完成此对话。 A: Hi, Rose, 64._______ B: Hi, Bill. I’m busy with the exam. A: Well, the term is almost over now.65._______ B: Yes. My sister is coming for a visit, and we’d like to go to the beach. 66._______ A: Then, camping might be a good choice. B: Camping? I’ve never thought about that. A: Oh, you’ll like it. 67._______ B: Good idea! It’s a good way to forget our schoolwork for a while. A: Right. 68._______ B: Thanks for your suggestion. ? A. Nice to meet you. B. Do you have a plan for summer? C. I wish you a nice trip there! D. I haven’t seen you for a few weeks. E. But the hotels are so expensive in the summer. F. It’s cheaper and closer to nature. G. How about your exam? ?????????????????? VI.?任务型阅读。(每小题2分,共8分)阅读下文并回答问题。?? ? ?A pair of canvas (帆布) shoes, some paint and some paintbrushes. What would you do with these things? American teenage girl Jonica Buck uses them to create colorful shoes full of imagination.? ?Jonica Buck is a junior from Beyer High School, California. She is starting her art career early by painting shoes. Buck has been painting since she was 11 or 12. “As I entered middle school, I started to notice all the little fashion trends (潮流),” she says. “I wanted to stand out in a way, and I chose to do it with some of my artistic skills.”? ?The first shoes she made were a pair of Vans that she drew on with markers (记号笔) and paint. She later painted her favorite pair of shoes with a special design. The design came from one of her favorite band’s album covers. “Music is a huge inspiration (灵感) for me,” she says.Buck put photos of the finished shoes on Tumblr, an American social website, and got many good answers. “I had people [from] Florida, England and Australia contacting (联系) me about my work,” she says. “People [thought highly of] my work in the past, but it’s a bit different when they’re offering me money for it.”? ?So far, Buck has sold one pair of shoes, for $80. The customer was a Southern California college student who loves US soccer, so Buck painted the shoes with team logos (标语) and numbers of the college student’s favorite players. Buck says the buyer was “[crazy about] the results!” 69. Is Jonica Buck interested in fashion trends?____________________________________ 70. What does Buck think inspires her?____________________________________ 71. How did Buck make her work known to many people?____________________________________ 72. How much did Buck earn by selling her first pair of shoes?____________________________________ VII.?完成句子。(每空1分,共10分) 根据所给提示,完成句子。每空一词,含缩略词。 73. There are?fifty?students in our class. (对划线部分提问) _?_____ ____students are there in your class? 74. I often borrow a dictionary from Bruce. (改为同义句) Bruce often?____?his dictionary?____?me. 75. I think that he is coming tomorrow. (改为否定句) I?____?think that he?____?coming tomorrow. 76. Peter is good at basketball. He is good at football, too. (合并成一句 Peter is good at?____?basketball ?____?football. 77. “Jack, can you help with dinner?” Jack’s mother asked. (改成间接引语) Jack was asked?____?he?____?help with dinner. VIII.?短文填空。(每空2分,共16分) 根据下面短文内容,在短文的空格处填上一个恰当的词,使短文完整、通顺。 ?? What could make Michael Jordan, one of the greatest basketball players in 78.____?, shed tears (流泪)?? ?It was when he 79____. a member of the Basketball Hall of Fame in 2009. The hall honors the best basketball players, greatest coaches and other 80.?____sports people. “The game of 81.____?has been everything to me,” said Jordan. “It’s the place I’ve always gone when I needed to find comfort and peace.”? ?Jordan retired twice in his 15-year career. His average of 30 points a game is still the best in the?league. What made Jordan such a 82.?____? It was motivation (动机).? ?A great career didn’t mean an 83.?____one. His high school coach cut him from the team when Jordan was in 10th grade. His college coach wouldn’t 84.____?him on the cover of Sports Illustrated in 1981 because Jordan was a freshman. In his first NBA All-Star game, older NBA stars?wouldn’t throw him the ball because of jealousy (嫉妒).? ?“That burned me up,” Jordan said. “But difficulties don’t have to stop you. If you run into a wall, don’t turn around and give up. Think about 85.?____to climb it, go through it, or work around it.” IX.?书面表达(18分) 86.?随着网络的发展和人们消费观念的转变,购物方式也在悄然地发生变化。网购成为一种时尚,越来越多的学生也正加入到网购群体当中。请你根据以下表格,写一篇关于网上购物的文章。 参考词汇:网购?shopping online;避免做某事?avoid doing sth;商品?goods;??导致?cause 注意: ①?所表述的内容必须包含表格中的所有方面; ②?文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称; ③?词数:80-120词,开头已给出,不计入总词数。 With the development of the internet, many people like shopping online. ? ? ? ? ? ? ? ? ? 参考答案 II.?单项选择21-25 DBCAB 26-30 BCDCA31-35 ADABD 36-38 CAB III.?完形填空39-43 BCCAB 44-48 DBDBA IV.?阅读理解49-53 AADAB??54-58 CDCBD?59-63 ABACB V.?口语应用64-68 DBEFC VI.?任务型阅读69. Yes, she is.70. Music.71. She put photos of the finished shoes on a website.72. $80.5 VII.?完成句子73. How many 74. lends, to75. don’t, is 76. both, and77. whether/if, could VIII.?短文填空78. history 79. became?80. important 81. basketball82. success 83. easy?84. allow 85. how IX.略

    • 小/初/高考模拟试卷
    • 2019-05-22
    • 下载6次
    • 35.39KB
    • 21jy_352472234
  • ID:4-5725771 2019年中考英语一轮教材复习八年级下册Unit7 Food Festival 复习课件14张PPT

    初中英语/中考专区/一轮复习/教材梳理/八年级下册

    Learning aims: Review key words and language points. Object clauses. (that/ if/ whether/ wh-…) 3. Topic practice. 九年级第一轮复习 Food Festival 1.success (n.)---____________(adj.) ---____________(adv.) ---____________(v.)---_____________(pt/pp) 2.regret (v./ n.)----___________(pt/pp) ---_______________(adj.) 3.imagine (v.)---_________________(n.) 4.polite (adj.)----_______________(adv.) ---________________(opposite) 5.health (n.) ---______________(adj.)--- _____________(adv.) 6.noise (un.) ---___________(adj.) --- _____________ (adv.) 7.sit (v. ) –--_________ (pt/pp) --- ____________(n.) 8.develop (v.) --- __________( adj. )---______________(adj.) --- _____________(n.) 9.educate (v. ) --- _______________(n.)---______________(n.) 10.touch (v.) --- ___________(adj.指人) --- __________(adj.) Warm Up successful successfully succeed succeeded regretted regretful imagination politely impolite healthy healthily noisy noisily sat seat developed developing development education educator touched touching Fill the blanks: regret to do/ regret doing I really regret _________(do) such a silly thing to my mom. 2. touched/ touching He was___________ by the _____story. 3.Whether / if He doesn’t know __________ to go the her birthday party. I don’t know _________ he can come up with a good idea or not. 4. work/ job He has nothing to do because he is out of _____________. One of her most famous _________ is The Story of My Life. What’s Mike’s _________? doing touched touching whether whether work works job Self-learning and group study Study the use of object clauses on page 169 and fill in the blanks below. Then discuss the answers in groups. 自学《奋斗者》P169页宾语从句,完成下列填空后,小组讨论。 1.在复合句中,由____________ 充当动词或介词的宾语,这个 句子叫作宾语从句。 2.宾语从句的关联词包括 a. ________引导陈述句,没有实际意义,可省略; b. __________/________引导一般疑问句,表示“是否”; c. _________/_________/_______等疑问词引导特殊疑问句。 3.宾语从句的语序是________语序, 即“引导词+________+________ +其他”。 句子 that whether if What when where 陈述 主语 谓语 4.如果主句是现在的某种时态(包括____________, __________ 和__________),那么宾语从句的时态可依据实际情况来定。 5. 若宾语从句的时态是过去的某一时态(包括__________和 ________),那么宾语从句一定转换成过去的某种时态。 一般现在(do/does) _________( did ); 一般将来 (will do ) _________ ( would do ); 现在进行(am/is/are doing) __________(was/were doing) 一般过去(did) ____________(had done) 现在完成(have/has done) __________(had done) 6. 如果宾语从句表示客观事实或真理,即使主句是过去时态的 句子,从句也用一般现在时态。 一般现在 现在进行 现在完成 一般过去 过去进行 一般过去 过去将来 过去进行 过去完成 过去完成 注意 1.在陈述一件事实或真理时, 无须将宾语从句改为过去时。 e.g. The teacher told us (that) the earth moves around the sun. 2. 在由could, would引导的主句中, 从句一般要用现在时。因为could, would经常表示礼貌或 婉转的语气, 而不是过去时。 e.g. Could you please tell me where the bank is? 3. 当从句的疑问词做主语时,语序无需改变。 e.g. Do you know who invented the light bulb? The policeman asks what happened /what was wrong just now? 1.He will be back in an hour. I hear/ heard. I hear _______ he ______ be back in an hour. I heard_______ he _______ be back in an hour. 2.Do they miss us very much? She asks/ asked. She asks ___________ they ______ us very much. She asked __________ they _______ us very much. 3.The earth travels round the sun. The teacher told us. The teacher told/tells us ______ the earth______ round the sun. (that) will Change the sentences into object clauses. (that ) would if/whether miss if/whether missed (that ) travels 4 .How can we call it in English? Do you know?/ Did you know? Do you know_____ _______ _______ call it in English? Did you know _______ ______ _____ call it in English? 5. Have you finished your homework ? My mother wonders/wondered. My mother wonders________ ___ ______ ______ my homework. My mother wondered________ ___ ______ _______ my homework. 6. What is his father doing? He is thinking./ He thought. He is thinking ______ ______ _______ _____ doing. He thought _______ _____ _______ _______ doing. how we can how we could if/whether I have finished if/whether I had finished what his father is what his father was 7. Which is the way the book store? Can/ could you tell me? Can you tell me _____ _____ ______ _______ to the book store? Could you tell me _____ _____ ______ _______ to the book store? 8. What is wrong? The doctor asked him. The doctor asks him ______ ______ _________. The doctor asked him ______ ______ ________. 9. Where is he ? He asks/ asked. He asks ______ _______ ________. He asked ______ _______ ________. 10. Is it going to rain tomorrow? We don’t/didn’t know. We don’t know __________ ______ _______ _______ to rain or not. We didn’t know __________ ______ _________ _______ to rain or not. which is the way which is the way what is wrong what was wrong where he is where he was whether it is going whether it was going 中考练兵场 ( ) 1. –Did you know _______________? -- Of course 3-D printer. Which is the best invention in 2014 B. Which invention was the best in 2014 C. which invention the best was in 2014 D. which invention can be the best ( ) 2. -- Could you tell me _____________the Space Museum? -- Sure. Next Monday. when we visited B. when did we visit C. when we will visit D. when will we visit ( ) 3. To my surprise, my mother suddenly asked me_______ get the “Red Packets(红包)” on WeChat. that she could B. how she could C. what could she D. whether could she B C B ( ) 4. – I was wondering_________. -- Sure, go ahead. A. If I could ask you some questions B. that I could ask you some questions C. how can I ask you some questions D. when could I ask you some questions ( ) 5. I bought a new book in the bookstore. My mother asked me ___________ how much I pay for the book how much the book cost me C. how much I spent for the book D. what was the price of the book ( ) 6. –What did Mr. Wu say just now? -- He said that_______. A. the sun rises in the east B. the sun rose in the east C. The sun raise in the east D. the sun raised in the east A B A Each group can choose one of the tasks to talk about in groups Topic 2: School food festival poster. Time and place; Who can take part in it? What food can we taste/ sell ? What things should students pay attention to? What do we do with the money made on the festival? Topic 1: Different table culture between China and western countries? What food do people often eat? What table ware do Chinese and western people use? What table manners do they have? Are their get-together lively or quietly ? Do they share the food in the same plate? Topic 3: Make a conversation about booking food on the phone. table ware Western food Chinese food lively quiet

    • 一轮复习/基础知识
    • 2019-04-28
    • 下载6次
    • 1250KB
    • 21jy_915028155
    进入下载页面

    免费资料

  • ID:4-5696978 [精] 仁爱科普版版2019年中考英语模拟试题(含答案)

    初中英语/中考专区/模拟试题

    中小学教育资源及组卷应用平台 2019年中考英语模拟试卷 (满分100分) 学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________ 一、单选题(本大题共15小题,共15分) 1. Jack?is? ????????eight-year-old?boy?and?he?goes?to?school?on? ????????foot?every?day . A. an;the B. a;不填 C. an;不填 D. a;the 2. You're?the?future?of?this?country.?Don't?keep?asking?what?this?country?can?do?for?you.?Ask_________?what?you?can?do?for?this?country. A. us B. ourselves C. you D. yourselves 3. ---We need to____a date for our speech competition. ---What about next week?We’re too busy preparing for the exam now. A. put up B. use up C. fix up D. cut up 4. —What _________ does Sally like? —She likes elephants and koalas. A. sports B. subjects C. colors D. animals 5. —Why do you look so unhappy, Mike? —Oh, it's because of the exam. I can't have _____. A. a worse one B. a better one C. the worse one D. the best one 6. —I believe that you can________this problem by yourself. —Thank you for your encouragement. A. work out B. take out C. turn out D. run out 7. Everyone _______?me got an invitation to Karen's party. I was sad. A. against B. except C. without D. besides 8. Dalecame?into?the?room?so?________?that?I?didn't?notice?him.(  ) A. luckily B. clearly C. quietly D. easily 9. –Mom, may I go swimming with my friends in the river? –No, you _________. That’s too dangerous. A. won’t B. don’t C. needn’t D. mustn’t 10. The sports meeting will continue ________ it rains this afternoon. A. if B. since C. as soon as D. unless 11. She will have a holiday as soon as she ______ the work next week, A. finishes B. doesn’t finish C. will finish D. won’t finish 12. The old man ___live with his wife, but now he ___ alone after she died . A. used to, is used to live B. used to, is used to living C. was used to, used to live D. used to, used to live 13. ---When can we use this lift?? ---Not until it____________ next week. A. will repair B. is repaired C. will be repaired D. repairs 14. My uncle called and asked ? ? ? ? ? ?. A. when did I celebrate my birthday B. who would come to my birthday party C. what programs there are at my birthday party D. that I had received the birthday gift from him. 15. —Can you help me clean the classroom? —___________. A. My pleasure B. With pleasure C. Never mind D. Thanks a lot 二、完形填空(本大题共10小题,共10分) When Dave was 18, he bought an secondhand car for¥200so that he could travel to work more 21 than by bus. It worked quite well for years, but then it got so old, and it cost him 22 much in repairs that he decided that he had better 23 it. He asked all his friends to see if anyone wanted to buy a cheap car, but they all knew that it was falling to pieces,so 24 of them wanted to buy it. Dave's friend Sam saw that he was worried one evening, and said, "What's 25 , Dave?" Dave told him, and Sam answered, "Well, what about advertising it in the paper? You may 26 more for it that way than the cost of the advertisement!" Thinking that Sam's 27 was right, he put an advertisement in an evening paper, which read "For sale: small car, 28 very little oil, only two owners. Bargain (成交) at¥50." For two days after the advertisement first appeared, there was no 29 . But then on Saturday evening a man rang up and said he would like to see the car. Dave felt very happy. He asked the man whether ten o'clock the next morning would be 30 or not. "Fine," the man said, "and I'll bring my wife. We want to go for a ride in it to test it." The next morning, at a quarter to ten, Dave parked the car in the square outside his front door, waiting there for the people who had answered his advertisement. Even Dave had to admit(承认) that the car really looked like a wreck(残骸).Then, soon after he had got the car as clean as it could be,a police car stopped just behind him and a policeman got out. He looked at Dave's car and then said, "Have you reported this accident to us yet, sir?" 21.?A. directly B. safely C. properly D. easily 22.?A. so B. such C. very D. too 23.?A. keep B. repair C. sell D. throw 24.?A. some B. neither C. none D. most 25.?A. on B. up C. it D. that 26.?A. learn B. miss C. get D. find 27.?A. message B. advice C. request(要求) D. description 28.?A. uses B. loses C. has D. spends 29.?A. doubt B. help C. trouble D. answer 30.?A. exact B. suitable C. early D. late 三、阅读理解(本大题共15小题,共30分) A Dear George, ???? I get your e-mail and know that you want a Chinese friend, so I write to say hello. Now let me tell you something about me. ???? My name is Cui Liang and I'm thirteen years old. Now I am in Beijing with my parents and my sister Cui Jin. I'm a middle school student. My favorite subject is science because I think it's interesting. But math is difficult for me. This term I join a science club, and it's really fun. We meet at the club on Tuesday afternoon. I'm also good at playing chess, and I always play chess with my father on Sundays. I like singing and I also like playing basketball. My birthday is on April 16th. My parents always have a party for me on my birthday. What about you? ???? I hope to receive(收到) your letter. Yours, Cui Liang 31.Who writes the e-mail? A. George. B. Cui Liang. C. Nick. D. Cui J in. 32.How old is Cui Liang? A. 12. B. 13. C. 14. D. 15. 33.What can Cui Liang do? A. Play volleyball. B. Dance. C. Swim. D. Play chess. 34.Which of the following is TRUE? A. Cui Liang joins a chess club. B. Cui Liang's birthday is in May. C. Cui Liang is an English boy. D. Science is interesting for Cui Liang. 35.What is the e-mail for? A. Getting help. B. Playing a game. C. Making friends. D. Answering a question. B Emma Watson, who was popular at the age of 11 for the movie “Harry Potter”, brings her childhood Disney hero to life. The British actress played the beautiful girl Belle in Disney’s new movie “Beauty and the Beast(野兽)”. She also sang for the role. The movie tells how a cursed(受诅咒的)man beast is changed into a prince(王子)by the love of Belle. Emma saw Belle as a good example in daily life. She teaches us how to be a kind girl. Belle doesn’t mind the beast’s ugly appearance and sees his good heart within him. “She has such a strong heart that she is not easily controlled by others’ ideas.” She told the reporter. Before that, she has refused many offers of being the leading role in other movies. To make herself more fit for the role, the 26-year-old actress wanted Belle to be busy instead of just playing in the castle(城堡)all day. So she had an idea of turning Belle into an inventor, like her father. And Belle even made a washing machine herself. She wanted it to free girls from housework and allow them to learn how to read. 36.What can we know about Emma Watson according to the passage? A. She is a 26-year-old British actress. B. She is an 11-year-old British actress. C. She is an 11-year-old American actress. D. She is a 26-year-old American actress. 37.Emma took on the role “Belle” because_________________. A. she liked the book a lot B. she fell in love with the prince C. she regarded Belle as a good example D. she thought this movie would bring her money 38.We can learn from the passage that Belle__________. A. changed the prince into the beast B. could be easily controlled by others C. didn’t like the beast because he is too ugly D. taught us how to be a kind girl 39.The underlined word “free” in Paragraph 3probably means “__________”. A. 免费 B. 解放 C. 免税 D. 治疗 40. What did the actress do to make Belle be busy? A.She bought lots of clothes. B.She played in the castle all day long. C. She worked with her father. D.She had an idea of turning Belle into an inventor. C Eating in space is different from that on earth. The food that astronauts(宇航员carry with them doesn't look like the food you eat. Some food is carried in closed bags. It is cooked and frozen before the astronauts get it. All the water is removed from the food. In the space capsule(太空舱), the astronaut puts the water back. He "shoots" hot or cold water into the food bag with a special gun(枪). He eats the food through a small hole in the bag. Other foods come in bite sizes. The astronaut puts a whole piece into his mouth a time. There can't be crumbs. Crumbs would float around the capsule and get in the way. Meat, cakes and cereal often come in bite size pieces. Astronauts can't drink water from open cups. The water would float in drops in the air. The water is put in the special gun. The astronaut shoots the water into his mouth. Eating in space is hard. Astronauts must learn to eat this way. 根据短文内容选择最佳答案。 41. The underlined words “crumbs” in the passage means “_____”in Chinese. A.液体食物 B. 食物碎屑 C.固态食物 42. When the astronaut eats the food, there must be no crumbs, because they would around the capsule. A. float B. fly C. go 43. The astronaut drinks water by it into his mouth with a special gun. A. shooting B. taking C. putting 44. According to the passage, which of the following is not TRUE? A. Eating in space is not the same as that on the earth. B. Some food astronauts take is put in very small bags. C. Astronauts can drink water from open cups. 45. What is the passage mainly about? A. Eating B. The astronauts’ food C. Eating in the space 四、补全对话(本大题共1小题,共10分) (At a friend's house) A:This is a 1ovely house! B:Thank you. A.??? 46??? B:Yes,it is.I always walk to work-even when it rains!Well,would you like some cakes? A:Yes,hmm…They're very delicious!?? 47?? ? B:Yes,I usually do some baking on weekends.All of us 1ike eating sweets A:You're a wonderful cook! B: ___48___ A:I never cook.My husband David usually does all the cooking B: ___49___ A:Yes.When he doesn't have time To cook,we go out to eat somewhere. B: ___50___ A:Yes,too many!You cad eat at a different restaurant each time. A.Are there lots of restaurants in the city? B.Thank you,it's nothing really. C.Do you like walking? D.Do you bake(烘烤)a11of your cakes? E.There are many people in the restaurant. F.Do you often go out to eat? G.It's very close to your office,isn't it? 五、完成句子(本大题共5小题,共10分) 51.在印度,你应该用手吃饭。(suppose) ?In China, you are _______ ______ eat with your hands. 52.电影《神秘巨星》中的女孩在编曲上很有天赋。 The girl in the film Secret Superstar has a gift for _______ _________ the music. 53.预习后。请根据中文提示将下列句子补充完整。 不要在走廊上奔跑。不要打架。 ________ ________in the hallways. Don't fight. 54.我们一直期盼着能有一个没有作业的假期。 We are?always?? ? ???? ? ???to?a holiday without homework. 55.一些社工会来这里为我们的房屋设计出些主意。 Some social workers will come here to give us some _______ ______ designing houses. 六、任务型阅读(本大题共1小题,共10分) Music is an important part of my life. Recently, it’s been my pleasure to listen to many different kinds of English-language music. What kind of music do you like best? Jazz, country or rock? ??? (A) 我最喜欢乡村音乐是因为它很易学 . It first became popular in the southern part of the United States in the 1920s. This kind of music shows us the unique attitude that Americans hold toward life. Country music is like a kind of pop music with American characteristics. ??? Listening to songs(B) ______English can cultivate (培养) our knowledge of the English language. I always take notes about the lyrics (歌词) while listening to English-language songs. For example, my favorite song is Taylor Swift’s Sweeter Than Fiction, which was first released in 2013. The song is about the rise-to-fame story of Paul Potts, who won Britain’s Got Talent (《英国达人》) in 2007. Its lyrics are very inspiring (鼓舞人心的). I wrote them down to motivate (激励)(C) ________. ??????By listening to this song, I can remind myself to follow my dreams. If I never give up, they will come true some day. I once copied the lyrics of the song Dream It Possible and sent them to one of my best friends who had failed an important exam. I believe everyone can benefit (获益) from listening to music. ?? (D) When I’m listening to music, I write down new words, remember their pronunciation and spell them over and over again. In this way, I have expanded my vocabulary. More importantly, (E) listening to English-language music has further developed my interest in learning English. It has helped me (F) a lot. 56.写出划线部分(D)(F)的同义词或近义词:__________ ________ 57.在划线部分(B)(C)的空白处填入一个适当的单词:_________ ________ 58.将划线部分(E)改写为:listening to English-language music has ________ me more and more _________ in learning English. 59.将划线部分(A)译成英语:_______________________________________ 60.在文中最后一段找出听英文歌曲给作者学英语带来的两个好处:(用动词原形短语表达) ? ___________________ _________________ 七、综合填空(本大题共1小题,共10分) upset, advice, , until , hobby, hang out , enough, if, worry,especial,lonely Dear Mr. Green,I'm a helpless mother. My son Jack is fourteen years old. I find that the older he grows,the less we talk .I feel very __61__and I really need your help. My first problem is about his __62__. He spend almost all his free time on computer games. __63__ he gets home,he will always turn on the computer first. Then he doesn't get out of his room __64___ the meal is ready. I am ___65__ about him,____66___ when his English teacher tells me he always gets bad grades in English exams. Another problem is that he is crazy about new technology. I just don't have __67___ money to buy him all the things he wanted . These days,I find that he is always ____68___.I never see him talk to his friends on the phone or ___69____ with anyone on weekends . What should I do to help him?Please give me some __70__. 八、书面表达(本大题共1小题,共10分) 71.假如你是Li Hua, 请根据以下提示用英语写一封email给你的朋友Lily ,谈谈在北京即将举办的2028年奥运会上,你能做什么样的贡献。 写作要点: 1. 很高兴向Lily介绍自己的梦想。 2.介绍具体情况 (1)我在2028年会成为一名高中生,我想成为一名奥运会的志愿者。 (2)我觉得我能向外国选手介绍北京,所以我要从现在开始努力学习,尽可能多地写英语,讲英语。 (3)我还要了解中西方文化的差异,以便更礼貌地对待外国人。 3. 询问Lily 对未来的畅想是什么样的。 写作要求: 1.不得使用真实的姓名和学校名; 2.可适当加入细节,使内容充实、行文连贯; 3.字迹工整、语言精练、表达准确、条理清楚; 4.至少80词。(不含已写出的英文) Dear Lily, How are you doing ? __________________________________ ______________________________________________________ ______________________________________________________ Best Wishes! Yours, Li Hua 2019年中考英语模拟试卷 答案和解析 1-15 CDCDA ABCDD ABBBB 21-30 DACCB CBADB 31-45 BBDDC ACDBD ABABB 46-50 GDBFA 51. supposed to 52. making up 53.Don?t run 54. looking forward 55.ideas on/about 56.While, much 57.?in, myself 58..made, interested 59..?I like country music best because it is easy to learn 60.?xpand my vocabulary, develop my interest in learning English. 61-70 .upset ; hobby ; If; until; worries ;especially; enough ; alone; hang out ;advice 71.One possible version: Dear Lily, How are you doing ? I’m going to be a senior school student in 2028. I want to be a volunteer for the Olympic Games. I think I can introduce Beijing to foreign athletes. So I am going to study harder from now on. I’m going to speak English and write in English as much as possible. And I’m going to learn more about the differences between Chinese and Western culture so that I can treat foreigners more politely. What is your future plan? Please write to me and let me know. Best wishes! Yours, Li Hua 21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页) HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com) " 21世纪教育网(www.21cnjy.com)

    • 小/初/高考模拟试卷
    • 2019-04-19
    • 下载8次
    • 205KB
    • 21jy_008012485
    进入下载页面

    需要精品点:2个

  • ID:4-5627241 中考第一轮复习仁爱英语七年级上册 课件(共40张PPT)

    初中英语/中考专区/一轮复习/教材梳理/七年级上册

    中考第一轮复习仁爱英语七年级上册 课件(共40张ppt):40张PPT七年级主要内容 What did we learn be 动词 连系动词be是am, is, are三者的原形,一般不直接出现在句子中,而是以am, is, are的形式出现。因此建议用歌谣熟记be的用法: 我(I)用am, 你(you)用are,is连着他、(he)她(she)、它(it); 单数名词用is,复数名词要用are。 be的用法 一、用be动词的适当形式填空 Amy ____ her sister. 2. His name _____ Kate. 3. --What ____ your phone number --It _____284-2942. 4. -- ______ you Cara -- No, I _____ Gina. 5. Her brother’s name _____ John. 6. His family name _____ Li. ================================================ 压缩包内容: 中考第一轮复习仁爱英语七年级上册 课件(共40张ppt).pptx

  • ID:4-5525508 福建省泉州市永春县华侨中学2019年春九年级自主招生选拔英语试题(含答案及听力题和听力音频)

    初中英语/中考专区/模拟试题

    II 单项选择 从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的正确答案。(每小题1分,满分15分) I don’t have a car. As _______ matter of fact, I can’t drive. a B. / C. the Mike helps his teachers and classmates a lot, so he often wins ________ from them. pride B. praise C. prices The doctor says that I will have to take the medicine _________ I’m getting much better now. until B. however C. although Come to my office after school, __________ I will give you a big surprise. or B. and C. while Dad _________ home in one hour. Let’s prepare dinner now. has come B. came C. is coming --John drove the car home after drinking a bottle of wine. --What a mad man! He would certainly be ___________. punished B. admired C. connected My father has various books, but __________ of them is on history. none B. either C. neither --You’ll win the game _________ you work hard. --You think so as soon as B. as long as C. as well as --Look at those __________ children. They can’t hear anything. --Poor kids! We should help them live normal lives. sleepy B. deaf C. silly --What did Tina say --Sorry, I didn’t _________ what she did just now. get on with B. look forward to C. pay attention to We celebrate Mother’s Day on the second Sunday of May, but in Korea it ______ on May 8th. celebrates B. celebrated C. is celebrated This movie is about a true story __________ happened in America in the 1930s. that B. who C. why --Does your mother pick you up after work --Yes. She _________ that for about three days. has done B. will do C. does --I want to know ___________. --Why not ring him up and ask why does Alexis like game shows when Alexis will come to my party that this book belongs to Alexis --_________ Just look at all these books and clothes! --Sorry, Mom! I’ll put them away right now. What a surprise! B. What a shame! C. What a mess! III完形填空 从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。(每小题1.5分,满分15分) In many parts of rural(乡村的) Africa, there is no electricity. Therefore, people are unable to use 36 like we do. To keep food cool and fresh, a man from Nigeria invented a low-tech cooling system. The Nigerian man, 37 Mohammed Bah Abba, came from a family that made clay pots(陶罐). In the late 1990s, he 38 pot-in-pot cooler which could make the shelf life(保质期) of food last from days to weeks. The cooler is made of 39 pots, one inside the other, allowing for about a 3-4cm gap(间隔) between the smaller and the larger pot. The gap is filled with 40 sand. Food is placed inside the small pot, and the cooler 41 a wet cloth. As the water in the sand slowly evaporates(蒸发), 42 is taken from the clay pots, and the inner pot is cooled to as low as 4.4℃. Such a cooler is very useful in desert environments. Besides, it is 43 , with each cooler costing only about two to four dollars. ================================================ 压缩包内容: 福建省泉州市永春县华侨中学2019年春九年级自主招生选拔听力 .mp3 福建省泉州市永春县华侨中学2019年春九年级自主招生选拔英语试题.doc

    • 小/初/高考模拟试卷
    • 2019-03-05
    • 下载15次
    • 2056.47KB
    • 2466506330
  • ID:4-5432103 2019年仁爱英语中考第一轮复习九年级下导学案

    初中英语/中考专区/一轮复习/教材梳理/九年级全册

    Unit 6 Entertainment and friendship 第64课时 Topic1 重点单词 英强导学案 仁爱英语九年级下 1 1. n.女演员 2. n.导演 3. adj.大体的,普遍的 4. n.教练 词汇拓展 act v.→ (n.)行动 → (n.)演员(尤指男演员) → (n.)女演员 educate v.教育→ (n.)教育 → (adj.)教育的 draw v.绘画→ (n.) end v.n.结束→ (n.)结局,结尾 direct v.指挥,导演adj.直接的→ (n.)导演 general adj.大体的,普遍的→ (adv.)普遍地,一般地 organize v.组织→ (n.)组织 8.formal adj.正式的→ (adv.) 短语荟萃 would rather...than...宁愿...也不愿... in a tired voice 用一种疲惫的声音 in surprise 惊讶地 be based on 取材于...,以...为根据 TV plays电视剧 Children’s Programs儿童节目 Educational Programs教育节目 News Reports新闻报道 Sports shows体育节目 Magic Shows魔术节目 World Tour环球旅行 a little=kind of稍微,有点儿 be interested in对..感兴趣 =be into (doing) sth 对...感兴趣,热衷于... will be shown=will be put on将上映(演) in general=generally speaking?一般来说,总的来说 follow in one’s footsteps 步(某人)的后尘,继承(某人)的事业 take up从事,占据(时间、空间) as is known to all=as we all know众所周知 句型集锦 1.In my spare time,I prefer watching TV, especially TV plays.在我的业余时间,我更喜欢看电视,尤其是电视剧。 2.I would rather watch sports shows than those ones.我宁愿看体育节目也不愿看那些节目。 So would I.我也是。 3.This movie is based on a science fiction story.这部电影以一个科幻故事为基础。 4.It has a huge influence on people’s lives.它对人们的生活有巨大影响。 5.As is known to all,television is one of the most important ways of getting information... 众所周知,电视是获取信息的最重要的方式之一。 6.He is a famous doctor and expect his son to follow in his footsteps. 他是位著名的医生,期盼儿子继承他的事业。 7.They’re really into playing football and basketball.他们真的很喜欢踢足球和打篮球。 8.The table takes up too much room.这张桌子太占地方。 9.After all,it’s our choice.毕竟,它是我们的选择。 重难点解读 would rather do...than do...=prefer to do ...rather than do...=prefer doing sth. to doing sth.宁愿...也不愿... He would rather stay at home than go out in such bad weather. 当than前后的动词一致时,为避免重复,后者可省略。如: He would rather play basketball to soccer.他宁愿打篮球也不愿踢足球。 2. but prep “除...之外”常用all ,nothing,no one等词之后。 No one but me saw him.除了我没有人看见他。 Everyone was there but him.除了他每一个人都在那儿。 Unit 6 Entertainment and friendship 第65课时 Topic2 重点单词 n.社会,团体,协会 n.v.吻 n丈夫 n.财富 adj. 突然的,忽然的 n.一对,一双;夫妻 词汇拓展 1.state v.陈述,说明→ (n.)陈述,说法 2.social adj.社会的→ (n.)社会,社团 3.move v.移动,搬动→ (adj.)受感动的 → (adj.)感人的,动人的 4.poem n.诗→ (n.)诗人 5.like prep. 像... → (否定词)不像,与...不同 5.gold n.金子→ (adj.)金(黄)色的 6.wife n.妻子→ (反义词)丈夫 7.sudden adj.突然的,忽然的 → (adv.)突然 8.possible adj.可能的 → (adv.)可能,或许 短语荟萃 1.in fact实际上,事实上 2.in order to为了 3.in one’s view在某人看来 4.keep on doing sth继续做某事 5.(be) full of充满。。。 6.be considered to被认为 7.be regarded as被认为/被当作是 8.in one’s life在某人的一生中 9.be famous/kwown for以...而著名 10.grow up长大成长 11.write down写下 12.a few years later几年以后 13.from an early age很小的时候,从小 14.all of a sudden突然=suddenly 15.cut off切断,切掉,剪掉 16.live through度过,经历过 17.long for渴望 18.at present现在,目前 19.to feel better为了感觉更好些 20.in memory of 为了纪念... 21.a novel called/written by... 一本叫(被...写)的小说 句型集锦 1.In my view,neither the Monkey King nor Harry P otter would become a hero without the help of their friends. 没有朋友的帮助下,孙悟空和哈利·波特都不会成为英雄。 2.He is considered to be one of the best romantic poets in China.他被认为是中国最好的浪漫主义诗人之一。 3.One tree can’t make a forest.独木不成林。 4.All of a sudden,the door opens and Jim comes in.突然,门打开了,吉姆进来了。 5.You’ve cut off your hair?你把头发剪掉了吗? 6.Isn’t it lovely,Jim?它难道不可爱吗? 重难点解读 1.I think he is the bravest character I’ve ever known.我认为他是我知道的最勇敢的人。 I’ve ever known是定语从句,修饰先行词character。党关系代词前有形容词最高级或序数词修饰时,关系代词只能用that,当that在定语从句中充当宾语时,可以省略。 That is the best book(that) I have ever read.那是我读过的最好的书。 That was the first job(that) Tom found.那是汤姆找到的第一份工作。 It is +强调部分+who+其他成分,是强调句型。 It is Tom who helps you with your math every day. 3.ride v,骑(自行车、马)ride a horse(a bike) n.路程,(骑马、骑车、乘车)旅行;骑车 We had a long ride in the car.我们乘汽车进行了长途旅行。 It’s about 15-munite bus ride.它大约是15分钟的公共汽车的路程。 4.do/does/did+动词原形常用来表示强调,意为“的确,确实” I do like the book.我的确喜欢这本书。Tom does like the book. She did buy a bike yesterday.昨天她的确买了一辆自行车。 5.couple和pair couple指任何两个同类事物,如:a couple of cats两只猫 而pair指两件组成一套且不能分开使用的物品。如:a pair of shoes/pants. 另外,couple还可以表示夫妻,the couple。 Unit 6 Entertainment and friendship 第66课时 Topic3 重点单词 英强导学案 仁爱英语九年级下 1 n.粉笔(u) 2. n.有价值的,宝贵的,贵重的,值钱的 n.底,底部 4. n.诺言; v.答应 5. n.友谊 6. n.英镑 7. adj.缺席的,不在的 8. adj.活着的,在世的 9. adj.睡着的 10. adj.醒着的 11. n.蚂蚁 12. conj.除非 13. n.真相,实情,事实 14. n.用法说明,操作指南 15. n.v回答,回应 词汇拓展 1.excellent adj.优秀的,卓越的→ (n.)优秀,卓越 2.value v.重视,珍视→ (adj.)很有价值的,值钱的 3.congratulate v.祝贺→ (n.)祝贺 4.thank v.→ (adj.)感激的,感谢的 5.sleep v.睡觉→ (adj.)睡着的 → (adj.)困倦的,瞌睡的 6.wake v.醒,醒来→ (adj.)醒着的 7.true 真实的→ (n.)真相,实情,事实 8.argue v.→ (n.)争论,争吵 9.erase v. 擦掉,抹去→ (n.)橡皮擦 短语荟萃 1.a piece of chalk一支粉笔 2.How time flies!光阴似箭!或 时间过得真快! 3.get ready for 为...做准备 first of all 首先,第一 at first 起先。起初 5.take it easy 别紧张 6.think back on=think back to(the past three yeas) 回想起,追忆... 7.set one’s mind to sth下定决心做某事 8.just around the corner就在附近,即将来临 9.prepare sth for sb为某人准备某物 10.one another =each other 彼此,互相 11.have a class get-together 举行一次全班聚会 12.make plans for the future制订未来的计划 13.dozens of 几十,许多+可数名词复数 14.as time goes by 随着时光流逝 15.from the bottom of one’s heart发自某人内心深处 16.to one’s(great)joy(surprise,excitement,happiness) 令某人高兴(惊讶,兴奋,幸福)的是 17.get along well with和某人相处融洽 18.express my thank to sb向某人表达我的感谢 19.mark the end of 标志着...的结束 20.bring about sth 带来,导致,引起 21.wish sb+n或adj表示祝愿某人... 22.any munite now随时,马上=very soon 23.head back home 朝回家的路走head for朝某方向行进,前往 24.promise to do sth 答应做某事 25.have a safe flight 旅途平安 26.in a hurry 匆忙地 句型集锦 1.I’ll say I have learned not only how to study,but how to be a man. 我要说,我不仅学到怎样学习,而且学到怎样做人。 2.Thinking back on the past three years,I have learned that if I want to succeed,I must study hard. 回想过去的三年,我明白了,如果我想成功,我必须努力学习。 3.I will never forget the saying,“Nothing is possible if you set your mind to it.我将永远不会忘记“有志者,事竟成”这句格言。 4.Are you excited that our graduation day is around the corner?我们毕业的日子就要到了,你兴奋吗? 5.The presents are cheap,but they are valuable for them to remember the friendship. 礼物很便宜,但他们很有价值,让他们记住友谊。 6.I’m sure it will be more and more valuable as time goes by.我确信随着时光流逝它会越来越珍贵 7.So from the bottom of my heart,I thank you all and wish you success in the future. 因此我发自内心地,谢谢大家并祝愿你们将来成功。 重难点解读 promise v.答应,许诺,保证 主要用法如下: a.promise to do sth. 答应做某事 b.promise sth. to sb. 答应把某物给某人 c.promise +that 答应、保证... n.许诺,保证 如:make a promise 许下诺言keep a promise 遵守诺言 break a promise 食言 Unit 5 China attracts millions of tourists from all over the world. 第61课时 Topic1 重点单词 英强导学案 仁爱英语九年级下 1 1. v.介绍 2. adj.奇怪的,陌生的 3. n.高度,身高 4. n.石头,石料,岩石 5. v.守卫,保护;看守 6. n.国家;州;政府;状态;v.陈述,说明 7. v.剩余,遗留;仍然是 8. v.(使)分开,分离 9. n.敌人,反对者 10. v.预料,预期;期待,盼望 11. n.财富,珍宝 12. v.假定,假设;推断 13. v.包括,包含 词汇拓展 attract v.吸引→ (n.)吸引力 2.introduce v.介绍→ (n.)介绍,说明 3.strange adj.奇怪的,陌生的→ (n.)陌生人 4.long adj.长的→ (n.) 5.high adj.高的→ (n.)高度,身高 6.include v.包括,包含→ (prep.) 短语荟萃 1.a great number of 许多 2.the number of ...的数量 3.the second longest river第二长河 4.the birthplace(s) of ...的发源地 5.fetch sb. Sth.=fetch sth. for sb. 给某人去某物 6.introduce sb./sth. to sb. 把某人/某物介绍给某人 7.in detail详细地 8.lie in位于... 9.Chinese nation中华民族 10.a symbol of ...的象征 play an important part/role in... 在...中起重要作用,在...中扮演重要角色 11.one of the greatest wonders最伟大的奇观之一 12.stretch from ...to...从...延伸至... 13.join ...together把...连接在一起 14.wear away(使)磨灭,(使)磨损,(使)磨掉 15.separate...from...把...和...分开 16.bring ...into...带进...拿进...领进... 17.regard ...as...把...当作 be regarded as...被当作 18.be famous for因...而出名 be famous as=be known as作为...而出名 19.throughout China =all over China全中国 20.along with 与...一起 句型集锦 1.China is a great country that has about 5000 years of history. 中国是一个拥有大约5000多年历史的伟大国家。 2.There are many places of interest which attract millions of tourists from over the world every year. 3.There are a great number of rivers in China.中国有许多河流。 4.I can fetch you Guide to China.我可以拿《中国指南》给你 5.It's a book which introduces China in detail.它是一本详细介绍中国的书。 6.It lies in Anhui Province.它位于安徽省。 7.It's a place which/that is worth visiting.它是一个值得参观的地方。 8.It also plays an important part in Chinese festivals.它在中国的节日里也扮演着重要角色。 9.The Great Wall is a treasure of Chinese civilization and it is regarded as a symbol of the Chinese nation. 长城是中华文明的瑰宝并且它被看作是中华民族的象征。 10.What is it famous for?它因什么而出名? 英强导学案 仁爱英语九年级下 1 Topic 2 重点单词 1. n.创始人,先锋,拓荒者 2. adj.明智的,高明的 3. n.v.影响 4. pron.谁 5. v.领导,率领,引领 6. n.海岸 7. n.出生 8. n.贸易,买卖,交易(u); v用...进行交换,做生意,从事贸易 9. n.大学 10. n.学位 ;度 11. v.表达,表露 12. n.发现 13. adj.东方的,东部的 词汇拓展 1.kind n.和蔼的,友好的 → (n.)仁慈,善良 2.who pron.谁→ (宾格.) 3.lead v.领导→ (n.)领导者 → (过去式/过去分词) 4.fortunately adv.幸运地 → (反义词)不幸地 5.birth n.出生→ (n.)生日 6.graduate v.毕业→ (n.)毕业 7.research n.研究,调查 → (n.)研究员 8.express v.表达,表露 → (n.)表达 9.print v.打印 → (n.)印刷,印刷术 10.east n.东方,东部 → (adj.)东方的,东部的 短语荟萃 in the field of在...领域 at the age of...在...岁时 3.in one’s thirties在某人三十多岁时 4.pass away 去逝 go to heaven去天堂 go to hell下地狱 5.come to an end结束 6.set up建立,创办(=build) 7.be proud of为...而自豪 8.be the pride of... 是...的自豪 9.succeed in doing sth= be successful in doing sth成功地做了某事 10.die of/from死于 11.sail to 航行到 12.graduate from...毕业于... 13. further study进一步学习,深造 14.(be)in charge of...掌管,主管 15.learn from sb向某人学习 16.have a/an...influence on...对...有...影响 17.depend on依靠,依耐,取决于 18.at the end of...在...的末尾,尽头 19.be honored as被誉为 句型集锦 He was really a great man from whom I can learn a lot.他真是一位伟大的人,从他那我会学到许多知识。 After it came to an end,Liu Bang became the first emperor of the Han dynasty. 秦朝灭亡之后,刘邦成为汉朝的第一位皇帝。 He was a Ming dynasty explorer whom we Chinese people are proud of他是一个让中国人引以为豪的明代探险家。 He even succeeded in sailing to the east coast of Africa.他甚至成功航行到非洲东海岸。 It’s hard to believe.很难相信。 He was really the pride of China.他真是中国的自豪。 He was a pioneer in these related fields and was honored as “The Father of China’s Missiles”. 他也是这些相关领域的先驱,被誉为“中国导弹之父”。 重难点解读 ★ influence 影响,可用作动词或名词,通常为不可数,但有时可连用不定冠词。 如: What you read influences your thinking.你读的东西对你的思想有影响。(v) Listening to music has a calm influence on her.听音乐对她起了一种镇静的作用。 He has great influence on the government.他对政府很有影响力。 ★ in one’s +整数基数词的复数 表示在某人几十岁时。如: He left home in his twenties.他二十多岁时就离开家了。 ★ die of/from死于后接表示死因的名词,代词或名词短语。如:illness(疾病),cancer(癌症),a serious wound(严重的伤) ★ trade是不可数名词,意为“贸易,买卖,交易”如:the international trade in oil国际石油贸易 tourist/food/building trade 旅游业/食品业/建筑业 也可作动词,意为“从事贸易,做生意,用...进行交换”如:He traded her MP3 for his CD. ★ 形容词比较级前面可以加much,far, a little,still,even,yet,还可以加数词短语,表示...比...(大,多,早...)多少。如: (1)I am two years older than Tom. (2)I came to school ten munites earlier than you. ★ honor可以做名词也可作动词。 (1)It’s an honor to do sth.做某事感到很荣幸。(n) be honored as被誉为 be honored with 被授予 Topic 3 重点单词 v.悬挂,吊死,绞死 n.adj. 澳大利亚的,澳大利亚人的;澳大利亚人 adv.prep 在下面,在...下面 n.领导人 adj.私有的,私人的 n.总统,国家主席 n.奖品,奖赏 adj. (两者)都不的pron.两者都不 conj. 也不,常和neither连用 n. 信任;vt.& vi. 相信,信任 n.单位,单元 adj. 完全的,完整的,彻底的;v.完成 n.吨(pl.-s) v.修理,安装 n.工具 词汇拓展 1.describe v.描写,形容 → (n.)形容,说明 2.Australia n.澳大利亚 → (adj.)澳大利亚的,澳大利亚人的→ (n.)澳大利亚人 3.both pron.两者都 → (反义词)两者都不 4.marry→ (反义词)再婚 5.walk→ (n.)步行者 6.achieve v.达到,获得 → (n.)功绩,成就 7.complete adj.完整的,彻底的 → (动词意) → (adv.)完全地,彻底地 → (n.)完成,竣工 短语荟萃 hang out闲逛 have sth done 请/让别人做某事 either...or... 或者...或者...要么...要么... not only...but also... 不但...而且... ring out 发出清脆的响声 both...and...两者都 stop doing sth停止做某事 stop to do sth 停下来做别的事 neither...nor...既不...也不... break out不愉快的事突然发生,爆发 get rid of丢弃,摆脱,扔掉 break up拆开,分散,瓦解 set free 释放,解放 less than少于,不足 call him Jim叫他吉姆 be content with 对...满意,对...满足 according to 根据,通过 order sb to do sth命令某人做某事 as much/many as+数词+单位名词 多达 continue to do sth 持续不断地做某事 句型集锦 People were either early or late.人们或者早或者晚。 Now it is a symbol of England.现在它是英国的标志。 Neither he nor she is an engineer.他和她都不是工程师。 The biggest stone weighs as much as 15 tons.最大的石头重达15吨。 重难点解读 ★ hang 作悬挂时,过去式和过去分词为hung;作吊死,绞死时,过去式和过去分词为hanged. ★ have sth done 让/请某人做某事,此处动词的过去分词表示被动意义。如: (1)He had his car repaired yesterday.昨天他请人修理了他的车。 (2)I had my hair cut this morning.今天早上请人我理了发。 ★ below,above和under及over区别 below表示“在...下方”而不一定是“在...的正下方”。与above(在...上方)相对应 under表示“在...的垂直上方”,与over(在...的垂直上方)相对应 on表示“在...上方”,两个物体表面要接触。 ★ neither...nor...,either ...or...,both ...and...,和not only ...but also...用法 (1)neither...nor...,either ...or...和not only ...but also...它们连接句子主语时,谓语动词的单复数形式取决于最靠近它的主语,即“就近原则”。both ...and...,连接句子主语时,谓语动词用复数。 neither...nor...既不...也不...Neither my mother nor I like the book.我和我的母亲都不喜欢这本书。 He likes neither apples nor bananas.它既不喜欢苹果也不喜欢香蕉。 either...or...或者...或者...Either my mother or my father cleans the room on Sunday. 在星期天要么我父亲打扫房间要么我母亲打扫房间。Either you or I am wrong. not only...but(also)...不但...而且... Not only I but also Tom likes the book.=Both I and Tom like the book. Not only Tom but also I have a car.不但汤姆有而且我也有一辆车。 Not only...but(also)...还可以连接两个并列的从句,not only 提前时,前一分句用倒装句,后一分句用 陈述句。Not only is he clever,but also he is kind-hearted.他不但聪明而且心地善良。